Eénmalbureaulamp

Vorig jaar al introduceerden we de éénmallamp. Het concept is eenvoudig: één lamp uit één mal met verschillende functies. Staand naast je bed of in de kast, hangend aan de muur als down- of up-lighter, maar ook op een stokje als bureaulamp of als leeslamp naast de bank. Het prototype van de bureaulamp laten we nu zien. De éénmallampen in hun kale vorm zijn nu uitgevoerd met verschillende glazuren en verpakt in de eerste dozen die we zelf gemaakt hebben.

Item eenmal bureaulamp Item eenmallamp alle kleuren Item eenmallamp verpakking

De gouden zitzak

Tijdens de DDW in 2015 hebben we de legerzitzak geïntroduceerd. Wij kopen de legertentenstof op veilingen, waar het zich uit Europa terugtrekkende Amerikaans leger haar materiaal aanbiedt. De zitzakken van oerdegelijke Amerikaanse legertentenstof zijn inmiddels de hele wereld over gezonden. Daarna maakten we een leren zitzak en nu voegen we er een gouden aan toe. De gouden zit zak is gemaakt van een al even onverwoestbare velours.

Item zitzak in velours nr. 4318 Item zitzak 002

Metalen wandrek

Voor een klant maakten we een wandrek. Het ontwerp bestond uit twee hoekprofielen, verbindingsstangen, beugeltjes en schappen. De hoekprofielen en de schapdragers zijn geponst uit één plaat. Toen ik in Düsseldorf ging kijken in de winkel waar het rek geplaatst was viel me op hoe mooi het rek eigenlijk is. Moeilijk te maken was het niet, dat kon ook niet gegeven het tijdsbestek waarin het was vervaardigd, dus hebben we de schappen in de collectie opgenomen. Later zullen de schappenkastjes nog een mooie doos krijgen. De rekken zijn er in drie maten en één is als staand rek uitgevoerd. Alle rekken zijn verkrijgbaar in messing, koper, aluminium en gemoffeld metaal.

Item Rek staal Item Rek 1

Even-dik-en-breed-stoel

Deze stoel heeft al enige tijd geleden het levenslicht gezien. Het idee was eenvoudig: de latjes die gebruikt worden hebben allemaal dezelfde breedte en dikte. Door de rugspijl die doorloopt, ontstaat er een driehoek die stevigheid biedt. We vonden de stoel mooi maar hij werd niet verder ontwikkeld, mede omdat de kussens nogal duur zijn om te vervaardigen en we dachten dat het ontwerp onverkoopbaar zou zijn. De snijmachine die we voor de verpakkingen hebben gekocht kan ook stof snijden waarmee de stoffeerkosten behoorlijk naar beneden gaan. De directe aanleiding om de stoel toch te gaan maken was dat we ons restaurant comfortabele luxe stoelen van eigen hand wilden toepassen.

Item as-thick-as-wide-chair  oak Item as-thick-as-wide-chair

Even-dik-en-breed-tafel

Analoog aan de stoelen hebben we ook een tafel gemaakt van planken die allemaal even dik en even breed zijn. De breedte van de lat van de stoel is de dikte van de plank voor de tafel. Eigenlijk hebben wij alleen grote tafels in de collectie en met regelmaat werd er verzocht een kleine tafel van massief eiken aan de collectie toe te voegen. Toen de tafel en stoel, net voordat ze de bus in zouden gaan, bij elkaar kwamen te staan bleek dat het setje mooi van eenvoud is – voor sommigen mooier dan gedacht. Maar eenvoudige luxe is vooralsnog iets wat goed klinkt maar weinig bijval van kopers krijgt. Wat jammer is, want juist op dit gebied kunnen we bogen op een rijke traditie van niet gewaardeerde, eenvoudige luxe. Dit zonder te klagen want er zijn ook producten die gretig aftrek vinden.

Item even breed als dik tafel en stoel Item even breed als dik stoel zonder leuning

Oudelampenkappenwaxinelicht

Nadat we de oude lampenkappen in grote kroonluchters en strengen verwerkt hebben maken we op basis van dezelfde oude kappen een oudelampenkappenwaxinelichtje. De oude lampen kappen worden per stuk geselecteerd en van een op maat gemaakt onderstel voorzien. De drie onderdelen worden met klinknagels in elkaar gezet. Er zijn genoeg oude lampenkappen te vinden, maar het kost toch veel moeite en aandacht om de juiste kappen te verzamelen. Het is wederom een product waarbij het vergaren van de juiste materialen tot een kernkwaliteit behoort. Ook al is de voorraad schier oneindig, de lichtjes worden toch per stuk of enkele stuks gefabriceerd. Het zijn dus in serie vervaardigde unica. Om dit aspect te benadrukken wordt er voor elke lamp afzonderlijk een doos gemaakt.

Item waxine D7 Item waxine C16 Item waxine D9 Item waxine no.10

Handvouw wandlamp 8

De handvouwlampenserie is het afgelopen jaar vrij succesvol gebleken. Naast de lampen is het perforeren en zelf vouwen inmiddels een beproefd concept – ook voor onderdelen en enkele stuks. Het eenvoudigste wandlampje dat eerder al op een andere manier was gemaakt ontbrak nog aan de serie. Dus voegen we dit jaar het meest basale lampje toe.

Item handvouw wandlamp messing Item handvouw wandlampje koper Item handvouwlampje wand

Metalen sandwichvaas

De metalen sandwichvaas is geïnspireerd op de jaren geleden ontworpen sandwichlampjes. De schaaldelen van de binnen- en buitenvormen van de lampjes zijn als sandwich in elkaar verlijmd. De vazen zijn moeilijk te vervaardigen en zijn in een beperkte oplage gemaakt, waarbij de vazen in een mix van koper, messing en glim roestvrijstaal zijn vervaardigd.

Item sanwichvaas 3 Item sandwichvaas koper en messing Item sandwich vaas messing

Streep lamp

De LED Streeplamp is bedacht voor de ouderslaapkamer van de Molen die we in Frankrijk gebouwd hebben. Daar hangt sinds kort een installatie van verschillende chromen Streeplampen in de donkere kap. Nog voordat deze installatie klaar was werd de lamp al voor de collectie uitgewerkt.
De lamp kan in verschillende lengtes en materialen gemaakt worden en kan dus ook in groepen toegepast worden.

Item streeplamp M1 Item streeplamp M2 Item streeplamp M4

Nieuwe collectie

For more information please send an email to info@pietheineek.nl

Disclaimer