Keramiek lampje

Item keramiek lampje blauw Item keramiek lampje wit

Ledspots messing en koper

Item ledspot messing 1 Item ledspot koper 1 Item ledspot messing 2 Item ledspot koper 2
Item ledspot messing 4 Item ledspot 4 koper

Dienbladen messing en koper

Item dienblad messing Item dienblad koper

Boomstambed

Item boomstambed 2 Item boomstambed detail nieuw

Aluminium champagne geanodiseerd

Item setje champagne geanodiseerd

Crisistafel met vakwerk

Item gutter tafel 2 Item papirus 3 Item papirus 2 Item papirus onderstel 1

Gestoffeerde bank en fauteuil

Item gestoffeerde bank 1 Item fauteuil nieuw

Crisiskast 2014

Item crisiskast massief sloophout Item crisis kast slot

Crisis meubelen

Item crisis tafel, grijs gelakt Item crisis 2014 tafel vierkant Item crisis tafel rond Item crisis kruk

Crisismeubelen geprint

Item kruk geprint in zak Item kruk geprint Item print 001 Item print 02
Item crisis salontafel geprint Item crisis salonrafel geprint hout Item crisis geprint 03 Item crisis geprint 04
Item crisis kast geprint Item crisis kast geprint bruin Item crisiskast geprint laag

Crisis burolamp

Item crisis burolamp Item crisislamp detail

Melkbankje

Item melkbankjes Item melkbankje 004 Item melkbankje 003 Item melkbankje 002

Oudetapijtentapijttegeltapijt

Tapijttegels worden meestal kamerbreed in een grote ruimte gelegd. Het leggen en eventueel weer weghalen gaat razendsnel waardoor je tapijttegels vaak in tijdelijke ruimtes tegen komt. Als er iets gemorst wordt hoef je alleen die ene tegel te vervangen. Over het algemeen zijn tapijttegels verschrikkelijk lelijk of op zín best saai. Leuk om iets mee te doen dus. Mooie oude tapijten (meestal ook saai) zijn vaak beschadigd vies of versleten op bepaalde plekken. En tapijttegels lijken voorlopig hun langste tijd wel te hebben gehad. Inspirerend dus, het plaatsen van een materiaal wat niet meer gewaardeerd wordt in een ander perspectief door er iets nieuws mee te doen. De oudetapijtentapijttegel vergt best wat moeite om te leggen, hoeft alleen daar te liggen waar het nodig is, kan vervangen worden en de vorm en rangschikking van het gelegde tapijt kan aangepast worden. Kortom: ideaal zoín Oudetapijtentapijttegeltapijt.

Item oude tapijt 03 Item oude tapijttegel 02 Item tapijttegel 01

Nieuwe Boomstammeubelen

Het lijkt een onschuldig ontwerp, de nieuwe Boomstammen tafel en - stoel, maar is het gevolg van standvastig niet weg willen gooien. Het materiaal nemen zoals het is, zo min mogelijk aan doen en een hoofdrol toebedelen in het eindproduct is praktisch altijd het uitgangspunt voor mijn ontwerpen. Ik bedacht me pas later dat dit met deze ontwerpen nu tot het extreme is doorgevoerd. De twee planken voor het blad van de tafel zijn zo lang en hebben de maat en vorm zoals ze van de zagerij komen. De spleet die in het hart van het tafelblad open blijft, is praktisch gezien eigenlijk helemaal geen probleem. Bij de stoelen biedt deze juist de mogelijkheid de houten delen in de juiste hoek te plaatsen, waardoor het gewenste zitcomfort wordt gerealiseerd. De achterpoten van de stoelen kunnen alleen gemaakt worden van kanten met een geschikte kromming, hout wat normaal juist helemaal niet gebruikt kan worden voor traditionele pragmatische rechte tekentafel- of computer ontwerpen. Zoals vroeger de spanten van een boot of dakconstructie van geselecteerde bomen werden gemaakt, moeten wij het hout voor de poten selecteren. De stoelen kunnen dan ook niet zomaar in elk aantal en op elk gewenst ogenblik gemaakt worden.

Item boomstammeubelen blanco1 Item boomstam tafel Item boomstamtafel detail 01 Item tafel wit blanco01
Item eiken stoel 02 Item stoel blanco 02 Item boomstamstoel wit01 Item detail nieuwe boomstamstoel
Item boomstam stoel hoog naturel Item boomstam stoel hoog wit Item detail eiken stoel Item tafel blanco 03

Crisis kast 2013

Item crisis kast 2013 Item crisis kast 2013 02 Item crisis 2013 kast 03 Item 2013 crisiskast 04
Item greep crisiskast 2013

Stalen vitrinekast

In 1993 maakten we, geÔnspireerd op een grote partij vierkante glasplaatjes, de Eikenhouten Vitrine. Schappen, zijkant, bovenkant en voorzijde werden allemaal op identieke wijze met dezelfde maat glas bekleed. Later werd de kast in maatvoering aangepast aan die van de Philipskast en werd er ook nog een polycarbonaatversie van gemaakt. Maar steeds lukte het niet om een stalen variant te maken. De structuur met horizontalen en verticalen bleek te gecompliceerd om in staal uit te voeren.

Voor de expositie van Gerd Rohling in onze galerie moesten er vitrinekasten gemaakt worden. Zijn ontwerp(wens) kon heel mooi uitgevoerd worden in het systeem zoals ik het al jaren voor ogen had, zonder verticale en horizontale tussenspijlen. Met een zeer fijn gedetailleerd glas-draagsysteem is de kast niet alleen veel makkelijker uit te voeren maar ook veel mooier. Eindelijk kunnen we op basis van hetzelfde idee een stalen variant van de Eikenhouten Vitrine maken. Omdat staal heel anders is dan eiken krijgen we ook nog eens een heel andere verschijningsvorm op de koop toe.

Item stalen vitrinekast Item stalen vitrinekast detail

i.s.m byBorre

De welhaast ziekelijke neiging van Piet Hein Eek om materialen niet weg te gooien maar juist als uitgangspunt te nemen en daardoor van onschatbare waarde te laten worden, wordt ook gedeeld door Borre Akkersdijk. Door Akkersdijks expertise en creativiteit hebben hij en Eek samen een nieuw product kunnen ontwikkelen. Oude zijden stropdasstoffen zijn het uitgangspunt.

In de magazijnen van Spazio Rossana Orlandi lagen van af het moment dat Rossana Orlandi de stropdassenfabriek inclusief personeel en voorraad overnam enorme hoeveelheden zijden stropdasstoffen te verpieteren. Die stoffen waren de aanleiding voor aanhoudende hersengymnastiek met als meest succesvolle uitkomst de stropdassenlamp. Om van hele gezeur van het selecteren van stoffen af te zijn heeft Piet Hein Eek alle stoffen geruild voor een unieke tafel en stoelen. En werden alle voorraden uit Milaan naar Eindhoven getransporteerd Ēniet om te verpieteren.Ē Maar wat moest er dan wel mee gebeuren?

Toen Borre Akkerdijk eenmaal gestrikt werd om de bergen stoffen te komen aanschouwen bedacht hij, geÔnspireerd op zijn reis naar China, waar hij gedwongen door de omstandigheden ook al confectiestoffen had gebruikt, een even eenvoudige als briljante toepassing.

Het samenbrengen van gegeven materialen, productiemethodes en producten tot een nieuw product in een nieuwe context biedt de mogelijkheid op eenvoudige wijze een nieuw materiaal te creŽren. Akkersdijk laat twee rollen zijde, met daartussen vulling, quilten. Bij de eerste testen is de vergelijking met de gewatteerde stoffen van byBorre snel gemaakt. De stropdaszijdes worden zorgvuldig uitgezocht op kleur, dessin en quilt patroon. Zonder verlies van zijde worden de combinaties aan elkaar gestikt, volledig afgebiesd en voorzien van een lederen label.

De eerste resultaten van de samenwerking worden tijdens de Salone 2014 gepresenteerd op de plek waar het verhaal begonnen is: bij Rossana Orlandi.

Item byBorre quilts 04 Item byBorre003 Item by Borre 002 Item by Borre 001

Stampschaal

Dankzij het Stichting Stokroos stipendium hebben wij een object in zilver uit kunnen voeren voor het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven. GeÔnspireerd door de stampvaas die we in opdracht van de Provincie Noord-Brabant hebben ontworpen, besloten wij een schaal te maken gebaseerd op hetzelfde vervaardigingsproces. Voor de stampschaal hadden we echter een transparanter ontwerp in gedachten en uiteindelijk hebben we besloten de schaal op te nemen in de collectie. Naast de unieke zilveren schaal kan de stampschaal uitgevoerd worden in koper, messing en aluminium.

Item stamp schaal koper Item stamp schaal messing Item stampschaal rvs Item stampschaal aluminium

Freesschalen eiken

Zoals bij een heel aantal andere producten in de collectie vormde de ergernis over het ontstaan van waardeloos restmateriaal bij de productie van het ene product de inspiratie voor een nieuw product (of ontwerp?). De blokken hout worden verlijmd, aan ťťn kant vlak gemaakt en met behulp van mallen op de freesmachine vervaardigd. Afval verwerkt op een hoogwaardige machine waarmee een maximale waardevermeerdering wordt gerealiseerd. Van af 2002 toen we de eerste computergestuurde frees kochten zijn er al talloze producten op de frees ontstaan, waarvan de producten uit de crisiscollectie wellicht de belangrijkste plaats innemen. Sinds de aanschaf van een tweede frees met meer mogelijkheden, komen er weer nieuwe ideeŽn en producten opborrelen.

De freesschalen passen naadloos in onze traditie van niet weggooien en het maximale halen uit de mogelijkheden die we zelf hebben gecreŽerd.

Item freesschalen 02 Item freesschalen nieuw01 Item freesschaalnieuw004 Item freesschaal nieuw 03

Crisis 2013

Nu na jaren van crisis, teloorgang, geklaag en ellende en heel veel projecten waar we de crisis manier van werken hebben toegepast en vervolmaakt ziet de Crisis 2013 Kast voor het eerst het licht. Een kast helemaal gemaakt van dat goedkope plaatmateriaal. Dit materiaal heeft zich al van af het begin als enige mooie en geschikte voor dit werk bewezen. Zelfs de scharnieren en de sluiting zijn ervan gemaakt.

Item crisis 2013 nieuw 01 Item crisis 2013 nieuw 02 Item crisis 2013 nieuw 03 Item crisis 2013 nieuw04

Crisisstoel nieuwe kleuren

Item crisis stoelen gestapeld Item crisisstoel olijf Item crisisstoel blauw Item crisisstoel groen
Item crisis nieuwe kleur Westergasfabriek Item crisis stoel nieuwe kleuren

Planken

Item planken005 Item planken 004 Item planken 003 Item planken 002
Item planken 001

Theedoeken

Item nieuwe theedoeken 04 Item nieuwe theedoeken 03 Item nieuwe theedoeken 02 Item nieuwe theedoeken 01

Nieuwe collectie

For more information please send an email to info@pietheineek.nl

Disclaimer