Een on-Hollandse humoristische “zo-kan-het-ook-avond”

Kamagurka trad voor het eerst bij ons op toen we nog dachten dat we De Parade naar Eindhoven konden halen. Eén van deze avonden was het bijzonder rustig, zo rustig dat ik me geneerde voor het gebrek aan belangstelling. Bijna haakte hij af, maar er waren toch mensen die wel een kaartje hadden gekocht. Er volgde een magistrale voorstelling. De zieltjes die er waren werden niet alleen gewonnen maar volledig ingenomen. Aan het eind van de voorstelling was Kamagurka zeer tevreden. Het was een bi ... Lees verder »

Maison & Objet

Download hier de prijslijstDownload hier de catalogus Maison & Objet.    ... Lees verder »

We gaan naar een beurs - Maison & Objet

Ja, we gaan verkopen! Althans, dat hopen we. Voor het eerst gaan we naar een beurs die puur gericht is op verkoop. Maison & Objet schijnt de plek te zijn om kleine spulletjes te verkopen. Dat ontdekten we omdat we tegenwoordig zelf een winkel hebben. Op Maison & Objet worden kleine spulletjes verkocht wij noemden dit vroeger binnen onze eigen collectie “de buiten beentjes”. Dat waren de spulletjes die niet groot waren – zeker geen tafel, stoel of kast. De snijmac ... Lees verder »

Steeds meer korting

Het afslanken van onze collectie én meer dan vijf jaar winkelen maakt het welhaast noodzakelijk om eens lekker op te ruimen! Zo kunnen we na de zomer weer aan de zevende en mooiste DDW-presentatie tot nu toe werken!De hele maand augustus staat daarom in het teken van het opruimen van de magazijne ... Lees verder »

Peter is geland

Toen mijn carrière in 1993 aanving in de galerie Serieuze Zaken van Rob Malasch kruiste voor het eerst mijn weg met Peter van der Heijden. Later zou hij ervoor zorgen dat ik verschillende kunstopdrachten kreeg. Maar nooit kwam het werk en alles wat in de slipstream ervan mee komt samen. Peter ziet schoonheid in zaken die anderen niet zien en ... Lees verder »

Een foto van een supermooie kast

Deze balkenkast vinden we nu zo ongeveer het mooiste wat we ooit gemaakt hebben. Logisch, want hij is net af. Maar wat bijzonder is, is dat er een goede foto van is gemaakt die bij dit stukje staat.Ik heb er geloof ik al vaker over geschreven, maar we zijn makers en zodra iets af is gaan we het volgende maken. Dat is namelijk het leuk ... Lees verder »

De pot van Cauty

Ook al zijn onze huizen in Mavaleix nu zo ongeveer af en verhuren we ze zelfs al, ze zijn eigenlijk nooit echt af. Eigenlijk is het helemaal niet zo leuk als iets af is, want dan is het klaar. Zo zou ik ook nog graag een garage, brug, kabelbaan, tennisbaan, hutje en nog veel meer maken. Kortom: er is nog genoeg te doen. Wat naast de ... Lees verder »

Huis Geldrop

Enige tijd geleden stond ons huis te koop. Dit is nog steeds zo, of liever gezegd, het staat weer opnieuw te koop, want toen de koop indertijd bijna rond was, bleek opeens dat het gezin dat het huis wilde kopen er helemaal niet mocht wonen. Het was geen woonhuis maar een bedrijfswoning, maar dan zonder bedrijf!  ... Lees verder »

Hogelonenlandenproducten (Waarschijnlijk niet te verkopen)

Elk jaar weer denken we dat we de mooiste presentatie ooit en in elk geval van de hele Salone, maken. Dit jaar hadden we geen tijd om te dagdromen over krantenkoppen en  furore maken. Sterker nog: de meeste producten kwamen pas gereed in de laatste 24 uur voordat de bus, zoals altijd later dan gepland, ver ... Lees verder »

Steeds beter en leuker

Zonder wat we eerder hebben gedaan naar beneden te halen, wil ik toch graag benadrukken dat dit project wel heel bijzonder was en dat we hiermee een grote stap hebben gezet. De opdracht om een keuken in London te ontwerpen en maken mondde er in uit  dat we praktisch de hele benedenverdieping onder handen hebben genomen. We maakten zelfs de trap met bijkeuken eronder waardoor de objecten een integraal onderdeel van de architectuur zijn geworden. De opdrachtgever was na een bezoek aan ons bes ... Lees verder »

De twee werelden van Olaf Mooij

Foto: Thomas Mayer   De expositie had net zo goed de hele wereld van Olaf Mooij kunnen heten. Deze wereld openbaarde zich voor mij enkele dagen voor de opening. Bij voorgaande exposities was ik steeds van af het eerste begin tot de opening van de expositie nauw betrokken bij de totstandkoming van de ... Lees verder »

TADA TD

Niets is zo erg als je enthousiasme onder stoelen of banken te moeten steken, maar vanaf vandaag mogen we eindelijk communiceren. We mogen het idee voor het TD gebouw in Eindhoven, dat we samen met Amvest hebben ontwikkeld, aan de grote klok hangen. Helaas niet omdat we als glorieuze winnaar uit de strijd zijn g ... Lees verder »

Bouwen in 2015

foto: Thomas Mayer De belangrijkste ontwikkeling van het afgelopen jaar was misschien wel de vliegende start die we met het net opgerichte architectenbureau 'Eek en Dekkers' hebben gemaakt. Jaren gelden toen Iggie Dekkers bij ons kwam werken hadden we één project, en nu komen we al om in het werk. Dat e ... Lees verder »

Een goede daad

10% Prijs verhoging = tijdelijk 10% korting!Op 28 februari wordt uw geld bij ons in één keer 10% minder waard! Dat is nog eens de mouwen opstropen en werk maken van het deflatiespook! We zijn op zich een nogal traditioneel productiebedrijf en we verdienen ons geld met heel hard werken. Dit doen we natuurlijk met steeds nieuwe ideeën en producten. Nog nooit hebben we een algehele prijsverhoging doorgevoerd, t ... Lees verder »

Ieder zijn eigen weg

De afgelopen jaren laten zich voor ons kenmerken door grote veranderingen, die door velen bestempeld wordt als Crisis. In ons geval was het niet de crisis die de grootste impact had maar de aanschaf van ons pand in 2010. Ondanks, dankzij én door het pand is er van alles gebeurd en gebeurt er van alles. Belangrijkste verschil met vóór het pand is misschien wel de maat en de verscheidenheid aan activiteiten. De vissenkom is een aquarium geworden waarin de door mij zo geliefde chaos alleen maa ... Lees verder »

IKEA - De storm is bijna gaan liggen

Wie had dat nu verwacht? Dat de hele wereld over je heen tuimelt als er aangekondigd wordt dat je gaat samenwerken met een van de grootste bedrijven op interieurgebied.  De hele wereld is natuurlijk een beetje overdreven, het was vooral de Nederlandse pers die het nogal bijzonder vond dat een Nederlandse ontwerper met zo’n groot concern gaat werken. En ze waren een soort van trots ook. Achteraf heel logisch allemaal. De vraag rees bij sommigen: worden de meubelen die w ... Lees verder »

Dutch Design Week presentatie 2015

Ook dit jaar wordt er weer van alles uit de kast gehaald om op tijd de nieuwe collectie van Piet Hein Eek te presenteren. Daarnaast zullen er verschillende merken, die in de winkel door het hele jaar heen te zien zijn, bij ons een speciale presentatie geven. Samenwerkingen met LEFF amsterdam, NLXL, Yumeko en Imondi Flooring worden gepresenteerd. Merken zoals Freitag, Mauviel en Bulbo zullen aanwezig zijn. Social Label is opnieuw bij ons vertegenwoordigd. Daarnaast kunnen bezoekers opnieuw de ... Lees verder »

philharmonie zuidnederland op bezoek

Als ik dit stukje achteraf zou schrijven dan zou dat veel makkelijker zijn. We hebben dan een geweldige avond meegemaakt met het symfonieorkest en bijna iedereen heeft dat gemist. De vorige keren dat de orkestleden op bezoek waren, zijn onvergetelijk. Dus schrijf ik dit stukje toch maar van te voren. Op 6 november staan onze deuren wagenwijd open voor het orkest en gasten die zich aan tafel hebben gekocht. Het betreft namelijk een ordinaire wervingsactie voor een aller ... Lees verder »

Tokihiro Sato

Foto's als beeldhouwwerken Meer dan een jaar geleden slaagde mijn oudste dochter Lieve voor haar examen. Zij mocht samen met mij op reis naar elke gewenste bestemming. Zo belandde we in Japan. Ze was namelijk geïnfecteerd door onze enthousiaste verhalen. Uiteindelijk werd het toch een z ... Lees verder »

Goeds in de goede zin van het woord

Enkele maanden geleden had ik een afspraak met Mart. Hij is directeur van een lagere school in Venray. Deze lagere school gaat binnenkort verhuizen. Mart vertelde mij dat hij eigenlijk geen afspraak wilde maken, omdat hij ervan uitging dat ik wel andere zaken aan mijn hoofd zou hebben. Maar zijn vrouw drong aan. “Je k ... Lees verder »

Zondag Marc Ruygrok Dag

Het grappige van ons nieuws is dat als er veel van is, het te druk is om er over te berichten. Maar dit keer maken we een uitzondering op deze regel en schrijf ik, ondanks de enorme drukke tijd waar we in zitten, een stukje over wat nog komen gaat: morgen gaat de expositie OH OH OH HO HO HO van Marc Ruygrok van start. Wij zijn eigenlijk nog maar vierenhalf jaar als galerie actief en realiseerden ons van begin af aan dat het heel goed is structureel met kunstenaars te werken en ze te represe ... Lees verder »

(Nooit) af

Foto: Thomas MayerMuurschildering door Jan van der Ploeg Een paar weken geleden zijn onze fotograaf Thomas Mayer en mijn vrouw Jeanine naar Mavaleix geweest  ... Lees verder »

Wonder Room New York - The Future Perfect

Foto: Lauren Coleman Onze dealer in Amerika The Future Perfect presenteert een door Piet Hein Eek gecureerde expositie. Hierin zijn unieke ontwerpen, kunst, samenwerkin ... Lees verder »

De derde oplage van BOEK

In BOEK worden de eerste dertien jaren van het ontstaan van het merk Piet Hein Eek en het bedrijf Eek & Ruijgrok in woord en beeld verteld. Het boek begint met het eerste kastje van luciferhoutjes die ik op mijn zolderkamer maakte toen ik 13 was, en de sloophouten kasten die ik maakte voor mijn examen. Vervolgens vertelt het BOEK over de belangrijke momenten, de verhalen achter de vele ontwerpen, het inrichten en onze projecten. Het wordt duidelijk dat al deze ontwerpen en p ... Lees verder »

Salone del Mobile 2015 - nieuwe producten

De Salone del Mobile is van start gegaan en daarom onthullen wij nu onze nieuwste producten.  ... Lees verder »

Salone del Mobile 2015

Ik begon weer met het schrijven van een tekstje over een aaneenschakeling van tegenvallers die uiteindelijk alleen maar meevallers bleken te zijn. Maar zelfs ik heb onderhand ook wel genoeg van het koketteren met hoe alles eigenlijk altijd misloopt. Dit jaar staan we in de winkel o ... Lees verder »

Van Mavaleix naar Milaan

Afgelopen Paasweekend was ik in Mavaleix om een paar klussen af te maken zodat Thomas Mayer aan het eind van de maand naar de Molen kan gaan om het interieur te fotograferen. We zijn nu al bijna tien jaar aan het project bezig en het nadert haar afronding. De eerste volledige reportage van de Molen inclusief interieur zal te zien zijn in het voorjaarsnummer van de Nederlandse Elle Decoration. Om de gebouwen uit de prut te laten herrijzen zijn er duizenden grote en kleine beslissingen genome ... Lees verder »

Bakkerswinkel

Ik heb het even nageteld: afgelopen maand was het de tiende Bakkerswinkel die we opgeleverd hebben. Opgeleverd is een groot woord, want het kan beter omschreven worden als een proces van ingebruikname. In 1997 kregen we de eerste opdracht om meubels te maken voor de toen nog enige Bakkerswinkel van Piet Hekker in Zoetermeer. In de lange periode waarin we samenwerken hebben we het er wel eens over gehad dat het voor Piet misschi ... Lees verder »

Ondernemerszin - Storioni Festival

Zaterdag was ik op de gala-avond van het Storioni Festival. En het was net als de voorgaande jaren betoverend. Wat mij enorm intrigeert is hoe het mogelijk is dat een trio (het Storioni Trio) op de een of andere manier de energie, de kwaliteit en het idee heeft om veel meer te doen dan alleen maar muziek maken. Als je ze ziet spelen tussen al de andere sterren en het plezier wat er van iedereen afspat in ogenschouw neemt, lijkt het vanzelfsprekend. Maar dat is toch echt pas als het gelukt is, ... Lees verder »

Op internet van de daken schreeuwen

Vaak maak ik de grap dat wij heel slecht zijn in verkopen en dat is ook echt zo! Toch kijken mensen me vaak lachend aan alsof ik gek ben. Waar rookt de schoorsteen dan van? Dat is heel simpel: de schoorsteen rookt omdat we verkopen, maar we verkopen niet omdat we ‘verkopen’. Nu ben ik niet heel goed in Nederlands en zeker niet in de theorie, maar het werkwoord verkopen kun je op twee manieren zien: de ene manier is dat je, bij wijze van spreken, een baksteen kan verkopen als ... Lees verder »

Eek en Dekkers - Piet Hein Eek architectuur

Van het eerste stoeltje gemaakt van lucifers, draad en een chirurgenmesje, niet groter dan de nagel van een duim, tot de herontwikkeling van een oud industrieel gebouw waarin tien gezinnen gaan wonen. Alleen de maat is veranderd, maar nog steeds werken we met respect voor wat er al is en maken we gebruik van de kansen en mogelijkheden die zich aandienen. Vanaf het allereerste begin tot aan de dag van vandaag is dat bij alles wat we doen het uitgangspunt geweest. De ontwikkel ... Lees verder »

Van de drup in de regen

Toen we ons pand kochten en dat op miraculeuze wijze hadden verbouwd en in gebruik hadden genomen, wisten we niet dat dit zou leiden tot een reeks bouwprojecten. Daarvoor hadden we ook wel het een en ander gebouwd, maar veelomvattend waren deze projecten niet. Omdat we met succes waren neergestreken in ons gebied Strijp R, ontstond de gedachte om “Piet Hein Eek Woningen” te maken. In plaats daarvan bedacht ik een concept voor de herbestemming van het RF gebouw en kochten we later ook het RAG ... Lees verder »

Starten tijdens de GLOW-week bij Eek

We doen mee met GLOW en stellen de deuren van de galerie in de avonden open. De tentoonstelling City Lights van het Light Art Centre geeft een even verrassend als wonderschoon overzicht van lichtkunst vanaf de jaren vijftig tot nu. Met onze deelname aan GLOW komt alles mooi samen: Philips is de oorsprong van het licht in Eindhoven en GLOW is niet voor niets mede geïnitieerd door Philips in 2006. De collectie van het Light Art C ... Lees verder »

DDW 2014: Dominoramp

Voor degenen van na “het Van Kooten en De Bie tijdperk": een dominoramp is een ramp waarbij de ene ramp de ander uithaalt. Enkele maanden geleden maakten wij de Wonderkamer af. Op dat moment was ik nog in de veronderstelling dat dit meer dan voldoende zou zijn om goede sier tijdens de DDW te maken. Uit de reacties van de eerste bezoekers bleek al snel dat ze de Wonderkamer fantastisch vonden maar dat de showroom, waar niets aan veranderd was, naast de Wonderkamer vonden detoneren. We konden ... Lees verder »

DDW 2014: Samenwerken (Floris Wubben, Borre Akkerdijk en Marc Mulders)

In onze fabriek gebeurt van alles. Een van de meest opmerkelijke zaken is wel dat er bijna continu samenwerkingsverbanden met andere ontwerpers en kunstenaars ontstaan. Dit jaar presenteren we tijdens de DDW drie projecten. De Hamerschaal met Floris Wubben is ontstaan tijdens de vorige DDW uit een eerste enthousiaste ontmoeting. Het begon er mee dat we klei in een garagepers andersom zouden persen en eindigde met wat je bijna een circusact kan noemen: het met een grote ... Lees verder »

DDW 2014: Werken voor (NLXL, LEFF amsterdam, More Eyewear)

In de loop der tijd heb ik al voor een heel aantal bedrijven ontwerpen gemaakt die met wisselend succes op de markt zijn verschenen. De eerste jaren maakte ik met regelmaat de grap dat wanneer je met mij samenwerkt, de kans dat je failliet zou gaan aanzienlijk is. Statistisch gezien was dat zeker geen loze opmerking. Inmiddels zijn er ook wat successen aan te tonen. Door schade en schande wijs geworden dus. Een van de successen was het sloophouten behang wat meer met mijn reputatie dan met ... Lees verder »

DDW 2014: Meewerken (Vliegenthart en Imondi Flooring)

Er zijn fabrikanten en leveranciers die mooie producten maken en aanbieden. Die zich niet perse onderscheiden op ontwerpgebied, maar met hun product toch heel dicht zitten tegen wat wij belangrijk of mooi vinden. En met een beetje goede wil en wat sturing van beide zijden kan ik met de ervaring die we inmiddels hebben opgedaan een hoop betekenen. Het biedt ook de kans om niet alleen en grote mond te hebben over hoe anderen het doen maar daar ook daadwerkelijk iets in te betekenen. Dan wordt j ... Lees verder »

DDW 2014: Veel te zien

Paul Heijnen “het werk verdiend een podium”Consequent maak ik reclame voor Paul. Hij is een van de meest talentvolle ontwerpers die ik ken. We hebben al jaren werk van hem staan, maar nu  is er letterlijk een podium gemaakt waarop zijn werk te zien is. Het podium is knalrood en het werk bloedmooi maar wel blauw.   ... Lees verder »

DDW 2014: HieR is het

Dit jaar verhuren we voor het eerst de evenementen ruimte aan startende, creatieve ondernemers. We hebben ons uiterste best gedaan de ideale omstandigheden te creëren. We hebben zelfs nog, ondanks dat ik dat eigenlijk helemaal niet leuk vind, streng geselecteerd.  Kortom je moet hieR zijn en nergens anders.     By Mölle ... Lees verder »

Genereus - Opening expositie Marc Mulders

Marc is vrij religieus, voor sommigen zelfs te veel. Met mij heeft hij het er nooit over terwijl ik vaak met hem van gedachten wissel. Ik ben niet gelovig maar geloof wel in geloven, voor sommigen en vooral niet al te geïnstitutionaliseerd. Velasquez met Jezus aan het kruis in het Prado is sinds ik het schilderij zag het mooiste wat ik ken. De Matthäus Passion van Bach is voor mij de mooiste muziek en wanneer Aafje Heynis deze zingt heeft zij de mooi ... Lees verder »

De stekker er weer in

De kranten staan er al jaren vol van: “De stekker er uit.” Wat decennia lang en soms langer door een instituut is opgebouwd gaat in één keer in de container. Soms is dat best begrijpelijk: als er overal in Nederland naaimachine of postzegelmusea zijn, kunnen we best wel met eentje minder, maar van een Lichtmuseum was er maar een. En dat stond vanzelfsprekend in Eindhoven. De stekker ging er uit en men moest van de kunst af. Gelukkig stond er een nieuw bestuur op dat de collectie heeft weten t ... Lees verder »

Call for entries Dutch Design Week 2014

We hebben besloten om dit jaar onze zaal, die we normaal verhuren voor conferenties, seminars en andere evenementen tijdens de Dutch Design Week, geschikt te maken voor presentaties. We zoeken jonge ontwerpers of kleine studio's met kwaliteitsproducten die het leuk vinden om te exposren op een van de meest bezochte locaties tijdens de DDW. Stuur een e-mail naar Merel merel@pietheineek.nl voor meer informatie.  INSCHRIJVINGEN GESLOTEN   ... Lees verder »

Projecten 2013 - 2014 Piet Hein Eek

Per jaar leveren we zoveel projecten af dat we zelf de tel kwijt raken. Als we zelf al niet exact weten wat we gedaan hebben zal het voor anderen al helemaal een raadsel zijn. Daarom hebben we besloten om het vanaf nu goed bij te houden en te laten zien. Hieronder vindt u een overzicht van de grotere projecten van 2013 en 2014. De projecten uit 2014 worden gedurdende dit jaar natuurlijk aangevuld. ... Lees verder »

Nieuwe kok

We hebben een nieuwe kok.Met nieuwe ideeën, gelukkig.En wat we proeven daar genieten wij van.Kom u ook proeven van deze bekwaamheid? Bekijk hier ons zomermenu.  Vanwege de zomer hebben wij van 22 juli t/m 22 augustus geen vaste sluitingstijden in het restaurant.Het kan dus zijn dat we een uurtje eerder ... Lees verder »

Komkommertijd?

Het is zomer, komkommertijd dus. Of juist niet? Wij hebben alles op alles gezet om het nog leuker te maken dan het al is. U heeft vrij en wij werken zoals altijd door. Een uitgelezen moment voor u om het product en het maken ervan bij ons te komen bekijken en zeker onze nieuwe ontwerpen en producten te aanschouwen. Ook kunt u de zojuist geopende Wonderkamer bij ons komen bewonderen. Of u pikt de laatste weken van de  ... Lees verder »

Dubbel mislukt is dubbel gelukt

Voor en met Peter Geusebroek heb ik de afgelopen jaren een heel aantal projecten gerealiseerd. Het laatste grote project was voor een groot blok in de Indische Buurt in Amsterdam. Ik was van plan de enorme gevels in verschillende entrees van een reusachtige foto te voorzien. Een foto van de gesloopte gevel van het gebouw dat plaats heeft moeten maken voor het nieuwe, waardoor oud en nieuw verbonden bleven. Zo’n gevel met behang, hier en daar een deur, kopse muren en soms zelfs een toilet te ... Lees verder »

Oudetapijtentapijttegeltapijt

Tapijttegels worden meestal kamerbreed in een grote ruimte gelegd. Het leggen en eventueel weer weghalen gaat razendsnel waardoor je tapijttegels vaak in tijdelijke ruimtes tegen komt. Als er iets gemorst wordt hoef je alleen die ene tegel te vervangen. Over het algemeen zijn tapijttegels verschrikkelijk lelijk of op z’n best saai. Leuk om iets mee te doen dus. Mooie oude tapijten (meestal ook saai) zijn vaak beschadigd vies of versleten op bepaalde plekken. En tapijttegels lijken voorlopig h ... Lees verder »

Floris Wubben x Piet Hein Eek - De eerste klap

Ik zag de vazen van Floris voor het eerst tijdens de DDW. Prachtige objecten die uit een door Floris ontworpen en bediende machine komen. Nu worden er normaal gezien identieke met weinig liefde omgeven producten door machines geproduceerd. Maar dat is bij Floris niet het geval. De vazen zijn bijna zijn kinderen. We kwamen aan de praat en van het idee om de vazen bij ons te laten zien en te verkopen zaten we al snel met onze gedachten bij een nieuwe machine. Een hele andere. Een machine die ei ... Lees verder »

Vakantiehuizen te huur

Wallpainting No. 382, Untitled van Jan van der Ploeg vormt de kroon op inmiddels negen jaar lang werk aan de vakantiehuizen in Frankrijk. Door de muurschildering wordt  de omgeving van steen, eiken, beton en de natuur continu in perspectief geplaatst. Het zet aan tot denken, precies zoals kunst bedoeld is bedacht ik me. Nu de huizen af zijn, gaan we ze beiden verhuren. In  eerste instantie samen, ideaal voor twee gezinnen of grote familie en later eventueel per stuk. ... Lees verder »

Wij verwonderen ons

De Wonderkamer is open en verwonderd ons in hoge mate. Het lijkt alsof alles wat tot op heden hebben ondernomen samenkomt in die ene ruimte op de bovenste verdieping.  Met ultieme vanzelfsprekendheid is er iets bijzonders ontstaan, de lat ligt weer een stuk hoger.Klik hier voor meer informatie over de Wonderkamer.De Wonderkamer is open op alle dagen van de week, tijdens de reguliere openingstijden ... Lees verder »

Wij verkopen onze droom

Wij verkopen onze droom omdat we een nieuwe gaan realiseren. Bijna twintig jaar hebben we gewoond in dit huis. Het was zo fijn en mooi dat we het verbouwd en vergroot hebben zonder dat je het ziet. Het is bijna nog origineler geworden dan het al was. Kosten nog moeite hebben we gespaard om het veranderde of toevoegde te laten kloppen. Dat was allemaal zo belangrijk omdat ze bij de bouw van het huis in 1951 de maatvoering van de ruimtes en de ligging ten opzichte van de zon en tuin bewust of ... Lees verder »

Scherp denken

Concertgebouw AmsterdamDinsdag 20 mei20:15 – 21:45Vanaf € 22.00 | Kleine Zaal | ... Lees verder »

Milaan 2014: Onverwachts Duurzaam

Pas tijdens het schrijven over de ontwerpen die we tonen in Milaan viel het me op dat alles wat we tonen geïnspireerd is op “niet weggooien”. Niet weg gooien door productierestanten te gebruiken en soms zelfs door productierestanten van producten gemaakt van productierestanten te gebruiken. Of door materiaal wat op zolder lag te verstoffen nieuw leven in te blazen, of door 100% van een uit een boom gezaagde plank te gebruiken (hout wat overigens ook onbruikbaar was geraakt), of door oude, u ... Lees verder »

Nieuw voor Milaan 2014: nieuwe Boomstammeubelen

Het lijkt een onschuldig ontwerp, de nieuwe Boomstamtafel en - stoel. Maar het is het gevolg van standvastig niet weg willen gooien. Het materiaal nemen zoals het is, zo min mogelijk aan doen en het een hoofdrol toebedelen in het eindproduct is praktisch altijd het uitgangspunt voor mijn ontwerpen. Ik bedacht me pas later dat dit uitgangspunt met deze ontwerpen tot het extreme is doorgevoerd.  De twee planken waar het blad van de tafel uit bestaat, hebben de maat en vorm zoals ze van de zager ... Lees verder »

Nieuw voor Milaan 2014: Stalen vitrine

In 1993 maakten we, geïnspireerd op een grote partij vierkante glasplaatjes, de Eikenhouten Vitrine. Schappen, zijkant, bovenkant en voorzijde werden allemaal op identieke wijze met dezelfde maat glas bekleed. Later werd de kast in maatvoering aangepast aan die van de Philipskast en werd er ook nog een polycarbonaatversie van gemaakt. Maar steeds lukte het niet om een stalen variant te maken. De structuur met horizontalen en verticalen bleek te gecompliceerd om in staal uit te voeren.  ... Lees verder »

Nieuw voor Milaan 2014: Oude Ramenkast

In 1996 presenteerden we een serie van 28 ramen- en deurenkasten in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Sindsdien hebben we talloze opdrachten gerealiseerd waarbij ramen en deuren als uitgangspunt dienden. Maar nooit hebben we de kast rondom het raam zelf als uitgangspunt genomen. Nu is er dus een, in serie te vervaardigen, uniek object ontstaan. Het tegen elkaar monteren en stapelen van de kasten biedt de mogelijkheid unieke installaties te creëren. Het ontwerp borduur ... Lees verder »

Nieuw voor Milaan 2014: byBorre x Piet Hein Eek

PersberichtDe welhaast ziekelijke neiging van Piet Hein Eek om materialen niet weg te gooien maar juist als uitgangspunt te nemen en daardoor van onschatbare waarde te laten worden, wordt ook gedeeld door Borre Akkersdijk. Door Akkersdijks expertise en creativiteit hebben hij en Eek samen een nieuw product kunnen ontwikkelen. Oude zijden stropdasstoffen zijn het uitgangspunt. In de magazijnen van Spazio Rossana Orlandi lagen van af het moment dat Rossana Orlandi ... Lees verder »

We gaan zo goed als zeker bouwen!

We gaan zo goed als zeker bouwen! “Eindelijk!” of “Nu al?!”, het is net hoe je het bekijkt.Waar de plannen die we voor het RAG gebouw hadden voor ons al werkelijkheid waren, was het vanzelfsprekend dat het voor de toekomstige bewoners best lastig was om een beeld hiervan te vormen.Volgens velen zou dat zelfs onmogelijk zijn: hoe kan je nu ... Lees verder »

Het is een groot feest!

Exempla 2014  Als u dit leest zit ik waarschijnlijk in het vliegtuig naar München, waar we ons werk presenteren op Exempla. Exempla is een van de shows van de grootste handwerkbeurs van Duitsland en misschien wel heel Europa. Of dat nu heel erg leuk en/of fantastisch is weten we nog niet, maar we zijn maar gewo ... Lees verder »

Thomas Mayer, James Cauty, Mauviel, RAG en Jochen Otten

Foto's: Thomas Mayer; Wereldwijze FotografieDe verbindende factor van dit nieuws is Thomas Mayer. Onlangs heeft hij bij ons de expositie van James Cauty en het RAG gebouw vastgelegd. De foto’s zelf zijn bijna  ... Lees verder »

Alles van geen waarde - Zelfportretten

Ontwerpen vanuit de mogelijkheden die er wel zijnSteeds vormen het materiaal, de techniek en het ambacht het uitganspunt voor mijn ontwerpen. Pas onlangs realiseerde ik me dat de kern van mijn manier van werken misschien nog beter te omschrijven valt als het ontwerpen vanuit de mogelijkheden zoals deze er wel zijn. Dat klinkt logisch maar de meeste ontwerpen (niet die van mij) komen tot stand vanuit de wens iets nieuw ... Lees verder »

Zilveren schaal

Elk jaar biedt het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven middels het Stichting Stokroos stipendium de mogelijkheid aan kunstenaars of ontwerpers een object in zilver uit te voeren. Dit jaar mocht ik dat doen en voor mij geldt de logica: als je iets mag doen wat je normaal niet doet is het leuk. Die logica is alleen logisch als je beroep of drijfveer iets nieuws creëren is in plaats van een vaardigheid onder de knie krijgen en vervolmaken zoals dat voor de meeste beroepen geldt. Uiteindelijk k ... Lees verder »

James Cauty

Het werk van James Cauty komt tot stand vanuit een welhaast maniakale toewijding aan het detail. Hij tekende als jongvolwassenen met engelengeduld als een volwassene de affiches van The Lord of the Rings en The Hobbit.Veroverde de wereld met muziek die nog ontdekt en benoemd moest worden.  ... Lees verder »

Wie is Kamagurka?

Natuurlijk hebben vader en moeder Kamagurka niet bedacht hun zoon Kamagurka te noemen. Je denkt al snel “Waar komt zo’n naam vandaan?”. Hij is dat dus niet, zoon van vader en moeder Kamagurka. Wie is hij dan wel? Bij mensen die creëren is het vaak zo dat je bent wat je doet. Dan is Kamagurka een tekenaar, kunstenaar, cabaretier, schrijver, wijnproever, eigenlijk doet hij alles en is hij dus alles. Maar dat kan toch helemaal niet, alles zijn? Alles wat hij is, is wel altijd uitermate absurdist ... Lees verder »

3 November 2013 - Magisch - Concert A Lady's Trio

Elke keer weer is het spannend of de klassieke concerten zullen slagen. De muzikanten zijn vaak jong met als meest opvallend wapenfeit dat ze veelbelovend zijn. En wat is slagen? Als er veel mensen komen, als het gewaardeerd en er genoten wordt, als de muzikanten en het publiek gelukkig zijn, of als er voldoende inkomsten gegenereerd worden? Dat laatste is theoretisch onmogelijk want zelfs een volle zaal dekt de kosten niet. Maar waarom doen we het dan?  Keer op keer blijkt achteraf dat de mu ... Lees verder »

19 - 27 oktober 2013 - DDW 2013 - Presentatie nieuwe collectie

Zoals ieder jaar presenteren wij onze nieuwe collectie op de Dutch Design Week, deze keer van 19 tot en met 27 oktober. Ook dit jaar weer bijzondere nieuwe producten, maar ook eerder ontworpen producten in een nieuw jasje. Hieronder een overzicht van wat er allemaal te doen valt. Daarnaast zullen ook verschillende jonge ontwerpers en merken waarmee wij samenwerken hun producten en ontwerpen tonen. Hierover vindt u informatie op deze pagina.Dank ... Lees verder »

23 oktober 2013 - DDW 2013 - BNR Nieuwsradio bij ons op het perron

Aankomende woensdag 23 oktober komt BNR nieuwsradio van 13:30 tot 15:00 het programma ‘Zakendoen met’ live bij ons uitzenden.Zij zullen plaatsnemen in het nieuwe vergaderhuisje op het perron. Bezoekers kunnen meeluisteren met de uitzending.De volgende gasten zullen onder anderen aanschuiven:-       Eric van Schagen, ceo van Simac-       Patrick Anthonissen, directeur Zorg voor elkaar  ... Lees verder »

25 oktober 2013 - DDW 2013 - Van karton naar verbeelding - Lezing door Lidewij Edelkoort - Aansluitend boeksignering door Anthon Beeke en Lidewij Edelkoort.- UITVERKOCHT

In de reeks van “de creatieve entrepreneur”, geeft Lidewij Edelkoort bij ons een lezing:VAN KARTON NAAR VERBEELDINGabout willing my destiny“Een ... Lees verder »

19 - 27 oktober 2013 - DDW 2013 - Presentaties van vormgevers en merken

Overzichtstentoonstelling van Anthon Beeke - Laatste week!De tentoonstellingsruimte wordt deze periode helemaal gewijd aan Anthon Beeke en zijn oud-studenten. Op een verdieping wordt een overzicht van 50 jaar werk van Anthon Beeke getoond. Hij is hier niet alleen de beroemde afficheontwerper, maar ook de poëtische beeldmaker, de ondeugende verzamelaar, de naïeve spelletjesspeler, de bevlogen typograaf en de sterke architect van collage-pagina's van ver voor het cut-and ... Lees verder »

19 - 27 oktober 2013 - DDW 2013 - Eten & Drinken bij Piet Hein Eek

Champagnebar van RuinartVoor wie het is ontgaan: Ruinart, het oudste en wellicht meest prestigieuze bestaande champagnemerk en Piet Hein Eek hebben de afgelopen jaren intensief samengewerkt. Een van de resultaten is een huizenhoge boog geïnspireerd op de duizenden champagne kistjes die we gemaakt hebben. De helft van deze boog komt bij ons triomfantelijk in het restaurant te staan (de hele paste niet) als middelpunt van een speciaal voor de gelegenheid gecreëerde, eigen ... Lees verder »

4 oktober 2013 Vakantiehuizen - Nieuws uit de Dordogne

Ik geloof dat we acht jaar geleden met de bouw van onze vakantiehuizen in de Dordogne zijn begonnen. Toen had ik het idee dat het zo gepiept zou zijn. Niets bleek minder waar: het bouwen, de regelgeving, de omstandigheden, de afstand, bedrijfsmatige ontwikkelingen (er kwam een pand van onszelf in Eindhoven tussen door) en menselijke omstandigheden bleken allemaal van invloed. Het enige wat achteraf makkelijk zou zijn geweest was er een smakelijke documentaire over maken met waarschijnlijk een ... Lees verder »

28 september 2013 De nieuwe standaard - Op weg naar de DDW

We zijn op weg naar De voor ons wel heel bijzondere Design Week, met, omdat we niet stil kunnen zitten, een groot aantal nieuwe producten, samenwerkingen en presentaties. Te veel om op te noemen, maar hier alvast een tipje van de sluier: na de Crisis 2002 en 2009 Serie hebben wij nu de Crisis 2013 Kast, helemaal gemaakt van goedkoop  plaatmateriaal. Nu is voor het eerst dat goedkope plaatmateriaal ook het uitgangspunt voor de scharnieren en de sluiting. Naar ons idee een nieuwe standaard, maa ... Lees verder »

4 september 2013 Hoererij - Straffe madammen en makke mannen

Het Eindhovense theaterfestival voor jong aanstormend talent uit Vlaanderen en Nederland komt voor het eerst bij ons op bezoek. Je zou bijna zeggen wat een hoererij; eerst de Parade en nu madammen en mannen. Door allerlei praktische omstandigheden die ik u wil besparen zonder dat er iets negatiefs is voorgevallen, was de Parade van 2012 super leuk maar wel de laatste bij ons op het terrein. Toeval of niet maar met Frans Dillen, kenner en groot liefhebber van alles wat met podiumkunsten te mak ... Lees verder »

25 juni 2013 Anthon Beeke - Echt niet alleen maar posters!

Je mag blij zijn als mensen je ergens van kennen of überhaupt iets weten van wat je doet. De meeste mensen en de meeste prestaties zijn gedoemd tot de vergetelheid. En zelfs van diegene die bekend zijn, is vaak maar bar weinig bekend. Het genie, de veelzijdigheid en de samenhang worden vaak pas na bestudering achteraf ontdekt. Zoals zoveel wijsheid ‘achterafwijsheid’ is. De tentoonstelling ’It’s a miracle!’, genoemd naar het boek dat op zondag 30 juni uitkomt en bij ons wordt gepresenteerd,  ... Lees verder »

18 juni 2013 afval afval 40x40 - de overtreffende trap

Het afvalproject ontstond meer dan tien jaar geleden uit ergernis over het weggooien van materiaal omdat het te duur was om er nog iets mee te doen. Niet omdat het waardeloos was, maar omdat arbeid zo kostbaar is. Het spel om de dagelijkse realiteit eens een keer om te draaien en te doen alsof arbeid niets kost en materiaal goud waard is, leverde producten op die in theorie onverkoopbaar zijn (omdat arbeid helemaal niet gratis is) maar in praktijk bleken de producten juist heel goed verkoopba ... Lees verder »

10 juni 2013 Te veel nieuws in één stukje

Voor wie wat gemist heeft, en het kan haast niet anders dan dit dat zo is, som ik even alles op; Sinds enige tijd ben ik - volgens het contract met het Eindhovens Dagblad - freelance journalist, althans zo behandelen ze me. Ik mag daar, tezamen met een aantal andere tot journalist gebombardeerde actievelingen, een bijdrage leveren aan het Cultuurkatern. In mijn volgende column probeer ik uit te leggen waarom ik in vredesnaam ‘ja’ heb gezegd op het verzoek om ambassadeur te worden van de Dutch ... Lees verder »

20 April 2013 Ruinart

Uit de hand gelopen.Het is een behoorlijke eer als je gevraagd wordt voor het ontwerpen van kistjes voor Ruinart, het oudste champagnemerk ter wereld (1729). Zij was de eerste die de steengroeven, diep onder de grond van Reims, gebruikte om haar wijnen te laten rijpen, de eerste die de oude bolle fles weer in ere herstelde en de eerste die eind achttiende eeuw de flessen in houten kisten verstuurde. Die bolvormige fles was oorspronkelijk noodzakelijk omdat de gewone flessen de druk van ... Lees verder »

4 april 2013 De beste presentatie van Milaan

Elk jaar dromen we ervan unaniem gekozen te worden tot de beste presentatie van Milaan. Lovende krantenkoppen duizelen op voorhand in gedachte; Eek steelt de show met eenvoud in tijden van overdaad, maakt ontwerpen die de tand des tijds zullen doorstaan… enzovoort, enzovoort. Maar tot op heden bleef de aandacht beperkt tot mooie foto’s in interieurbladen en zo nu en dan een krant. Dit jaar echter vinden we in ons enthousiasme toch echt dat we de mooiste ontwerpen bedacht en gemaakt hebben en ... Lees verder »

25 maart 2013 Linda Nieuwstad - Klein

De bloemstukken van Linda Nieuwstad zijn van een groteske maat. Paardenbloemen groeien je boven het hoofd uit en de bloemen van een sprookjesachtig reuzenboeket rijken tot aan het plafond. Soms als onkruid en soms in bloemerige weelde nemen de objecten de ruimte in beslag en geven je een gevoel van hoe het zou zijn als je klein bent.Hoe prachtig je het ook zou vinden om zo’n reusachti ... Lees verder »

2 maart 2013 Bert Teunissen - 'On top of the world'

‘On top of the world’Onlangs besloten Menno Doornbos (kunstadviseur) en ik om ieder onze eigen weg te gaan. De verschillen in ons doen, denken en handelen waren te groot om tot een vruchtbare samenwerking te komen. Voor een juist perspectief, alhoewel ik me realiseer dat voor veel sceptici het voor kennisgeving wordt aangenomen; we zijn nog wel goede vrienden. Zonder Menno had ik Bert Teunissen nu (nog) niet gekend. In die zin werpt Menno zijn schaduw achte ... Lees verder »

18 januari 2013 Korea

Ik denk dat ze bij Space Croft, onze dealer in Zuid-Korea, dachten: dat wat hij voor Fair Trade in Vietnam kan, kan hij ook mooi hier komen doen. Al enige tijd probeerden ze me naar Korea te krijgen om producten voor hun eigen traditionele keramiekindustrie te bedenken en uit te voeren. Eenmaal daar bleken verdere vergelijkingen met Vietnam niet op te gaan; Korea blijkt een enorm ontwikkeld land te zijn. Ze noemen zich wereldkampioen industrialisatie. Het is door de spanning tussen het Wester ... Lees verder »

18 januari 2013 Maakmentaliteit

De maakindustrie verdwijnt. We kopen, consumeren en vinden dat wát we kopen onder onze  voorwaarden en naar ons genoegen gemaakt en geleverd moet worden. Meestal is de maker anoniem en schikt zich alleen al door die anonimiteit als vanzelf in de rol van willoze leverancier. Ook als er direct contact bestaat tussen de maker en de koper wordt er vanuit gegaan dat de maker meegaat in de voorwaarden van de koper. Vaak gaan er maanden of zelfs jaren van wikken en wegen, tekenen en overpeinzen aan ... Lees verder »

Chocolade alfabet - Happy New Year

Wij wensen u allen een gelukkig en gezond nieuw jaar toe!Voor onze chocolade videoboodschap klik hier   ... Lees verder »

4 november 2012 Officiële Opening Tentoonstelling Roberto Polo's Choice en Cello Concert Gavriel Lipkind

Na een week van overweldigende belangstelling, bezoekersaantallen en bijna onder de voet te zijn gelopen door een losgeslagen massa design liefhebbers die op de Dutch Design Week afkwamen, is het weer zaak de aandacht te vestigen op activiteiten waar de massa minder makkelijk voor in beweging komt. Roberto Polo's ChoiceKomende zondag 4 november vieren wij om 14:30 uur de officiële opening van de tentoonstelling “Roberto Polo’s Choice”.  De expositie we ... Lees verder »

30 oktober 2012 Verpest door Job

De pop-up expositie “Verpest door Job” is wellicht de grootste die Studio Job ooit gehad heeft. Bij het tellen van de verdiepingen raakte ik al snel de kluts kwijt. Het project is van start gegaan in 2010 en is gebaseerd op de gedachte dat Studio Job onze producten een facelift geeft, Job noemde het bij wijze van grap verpesten. De producten staan nu opgesteld in een van onze standaard vitrines. Een bezoek aan Musée des Arts Décoratifs in Parijs met waanzinnige spiegel presentaties bracht me ... Lees verder »

30 oktober 2012 Stoelen expositie verlengd

De stoelen expositie staat al best lang en toch hebben we besloten deze te verlengen. De voornaamste reden hiervoor is dat we de afgelopen maanden heel hard hebben gewerkt aan ons stoelen boekje (“De Stoel”) dat als een soort catalogus bij de expositie te lezen valt. Dit boekje is nu net een week verkrijgbaar en er restte slechts twee weken voor het geplande einde van de expositie, een beetje zonde van de moeite dus. Het schrijven en samenstellen van het boekje heeft ook extra verdieping en b ... Lees verder »

30 oktober 2012 Feek Eeks

Het heeft een staartje gekregenHet enthousiasme van de mannen van de sociale werkplaats in Tilburg, die ons hielpen om voldoende zitplaatsen te realiseren voor het Huttenfestival in Tilburg, is nooit weggeëbd. De wens en de intentie om iets samen te doen werd meermaals uitgesproken. De grondgedachte van de samenwerking was dat, als zij een ontwerp van Eek kunnen produceren en verkopen, ze (meer) zouden moeten kunnen verdienen. In een eerdere nieuwsbrief beschreef ik al hoe we Feek ... Lees verder »

30 oktober 2012 Ik heb een boek gelezen

TocquevilleNormaal gesproken zou ik u daar niet mee lastig vallen. Maar dit boek is toch de moeite waard om er iets over te schrijven. Het is namelijk het beste boek dat ik ooit heb gelezen en misschien wel zal lezen. Nu ben ik een eigenaardige boekenlezer, want als een boek in zijn algemeenheid leuk wordt gevonden, vind ik het meestal niet leuk. Ik vind het fijn als een boek de hersenen doet kraken. Het boek van Alexis de Tocqueville over de democratie in Amerika biedt lijsten me ... Lees verder »

20 oktober 2012 Nieuw boek 'De Stoel' en herdruk 'Het Pand'

LukkelingBijna lukte het niet om het stoelen boekje, met een opsomming van voornamelijk mislukkelingen, op tijd voor de Dutch Design Week af te krijgen, maar op vrijdagmiddag stond de drukker, na nachten doorwerken en mislukte drukgangen, met een paar boekjes in zijn hand en een paar dozen in de auto, bij ons in de winkel; het was gelukt. We mochten de boekjes niet inkijken voor de volgende ochtend omdat de lijm nog nat was. Hij is niet de enige die een tekort aan nachtrust heeft ... Lees verder »

20 t/m 28 oktober Interieur 2012

23e internationale BiennaleKortrijk, BelgiëSimultaan in het kwadraat presenteren en presterenNu, midden in de hectiek van de Dutch Design Week, waarbij we dagelijks duizenden mensen ontvangen in ons pand en het gevoel hebben dat we in het centrum van de wereld staan, hebben de organisatoren van de biënnale in Kortrijk vermoedelijk exact hetzelfde gevoel. Wij dragen hier een klein beetje aan bij; Naast een overzicht uit de collectie, met als kroonjuwe ... Lees verder »

20 t/m 28 oktober Dutch Design Week 2012

De kracht van de DDW is dat het accent ligt op het ontwerpen zelf, op de creativiteit. Een beurs is normaal een plek waar mensen komen om te kopen en te verkopen. Maar tijdens de DDW laten veelal jonge mensen hun ideeën, prototypes en eerstelingen zien en soms hun eerste succesvolle producten. Het hoogtepunt is wat dat betreft de Design Academie waar het eindexamenwerk te zien is een waar je altijd een stuk gelukkiger naar buiten komt als dat je naar binnen ging. Je kan je laven aan positieve ... Lees verder »

23 t/m 26 augustus 2012 Parade van de Idee

Vorig jaar was het een succes, De Parade, of het was in elk geval drukker en nog veel leuker dan we hadden verwacht. Ondanks de grote opkomst en de steun van allerlei partijen was het financieel wel een schip van bijleg, maar dat wisten we op voorhand. Dit om het woord succes te nuanceren. Dit jaar wordt het nog beter; meer voorstellingen, meer mensen, meer zon, meer tenten, meer eten, meer timmeren, meer vuur, meer dansen, meer muziek, meer spektakel, meer röring, meer plezier. De entree bli ... Lees verder »

16 augustus 2012 Stalen boomhut

Het zou een boomhut worden maar toen deze zijn definitieve maat en vorm kreeg bleek dat  het vinden van een geschikte boom in Nederland wel eens onmogelijk zou kunnen blijken. We hebben toen poten onder de boomhut gemaakt waarmee het meer een soort van VN peacekeeper- of commandopost werd. Het geval verdween in de toenmalige bedrijfstuin, tevens mijn privé achtertuin, om er nooit meer vandaan te komen, dacht ik.Onlangs werd het Tijdelijke Museum in Amsterdam in het voormalige hoofdkant ... Lees verder »

13 augustus 2012 Trap

Toen een klant van mij een beetje genoeg kreeg van het verbouwen van zijn huis door ons en van alles wat misging besloot hij er een standaard trap in te gooien (naast een heel aantal andere zaken die bespoedigd moesten worden). Aangezien we het zo verschrikkelijk druk hebben, vond ik het eigenlijk helemaal niet erg als wij het één en ander niet meer hoefden te maken. Toch was het ontwerp van de trap meer en meer een geesteskind en meesterproef geworden en al lang geen gewone trap meer. Ik noe ... Lees verder »

6 augustus 2012 Kasten voor Kewlox

De baas van Kewlox bedacht dat hij wel een nieuwe serie Kewloxkasten wilde met sloophout. Maar daar vind ik dus niets aan. Ook al is het behang het grootste verkoopsucces tot nu toe, ik kan het toch niet over mijn hart verkrijgen om objecten een beetje gemakkelijk te pimpen met een behangetje of print. Dus heb ik voorgesteld een hele collectie kasten te bedenken. In plaats van me heel erg te concentreren op nieuwe briljante ideeën dacht ik dat het interessant zou zijn een serie kasten te ontw ... Lees verder »

8 juli 2012 Expositie Scarlett Hooft Graafland

Voor de openingstentoonstelling van onze galerie maakte ik voor de beelden van Guido Geelen messing vitrines. Beeld en kast zijn eigenlijk één object, het gevolg van een jarenlange hechte vriendschap en samenwerking. De uitkomst kan dan ook bepaald geen toeval genoemd worden. Daarentegen zijn de houten mannen voor Tom Claassen, de lijsten voor Floor van Keulen en de wand voor Jan van der Ploeg gewoon ontstaan. Voor Scarlett dacht ik er zonder al te veel werk vanaf te komen, op het inrichten v ... Lees verder »

3 juli 2012 Simpel

Ik heb de neiging ontwerpen zo eenvoudig mogelijk te maken als was het maar om een betaalbaar product te maken. Die eenvoud begint momenteel plaats te maken voor simpelheid. De plaat glas kast die we onlangs in Milaan presenteerden is wat je noemt simpel plaatmateriaal en glas en een paar buisjes bijna verdacht eenvoudig. Onlangs moest ik de onderdelen voor een nieuwe kast voor mijn basis collectie van Wehkamp.nl bij elkaar zoeken. Toen ik de doos overhandigde constateerde ik dat er alleen ma ... Lees verder »

25 mei 2012 Een vergeten nieuwtje

Voor het BBIE, een club mensen die zich vooral bezighouden met merkenrecht en intellectueel eigendom, waren er in het kader van een teambuildingsdag tal van bijzondere lezingen van kunstenaars bedacht, maar ze stonden erop in plaats daarvan een nep Eek te mogen maken. Ik zag het al helemaal voor me; zo’n groep intelligente mensen waarvan er enkelen ook handig zijn. Die timmeren vervolgens, al ergerend over de onhandigheid van hun collega’s, de objecten in elkaar. Bezweet en afhankelijk van he ... Lees verder »

27 april 2012 Furore

Naar de beurs ga je om furore te maken om je als merk te profileren en vooral om niet onder te doen voor anderen. Elk jaar is het weer teleurstellend als andere ontwerpers je volgens bezoekers en journalisten met hun presentaties de loef afsteken. De afgelopen jaren kwamen we steeds met monumentale werken; twee jaar geleden de oudelampenkapjeslamp, een soort reuze kroonluchter, en het vorige jaar met de enorme balken- en buizenmeubelen. De woeste en onzekere tijden van het verbouwen, verhuize ... Lees verder »

12 april 2012 Wij gaan naar Milaan

Klik hier om de PDF van alle gepresenteerde producten te downloaden De tegelkastenNadat ik de eerste tegelkasten in 1993 met Jeanine maakte, volgde er nog een serie pilaarkasten. De gezamenlijke productie beperkte zich in de jaren daarna tot onze drie dochters die op hun beurt gaandeweg elke vorm van professionele arbeid van Jeanine onmogelijk maakte. Zodra de klei aangemaakt was e ... Lees verder »

30 maart 2012 Succes zit in een klein hoekje

Vandaag ontstond hier opeens de gedachte dat de Woordtafels die we voor en met Marc Ruygrok aan het maken zijn wel eens goed zouden kunnen verkopen. Ik reageerde sceptisch en bracht te berde dat die kans maar zeer gering was, we verkopen immers bijna nooit iets direct goed. Even dacht ik, dit moet ik niet opschrijven want dan voelt Marc zich misschien beledigd, twijfelen aan commercieel succes is immers bijna synoniem aan twijfel aan het werk zelf. Door het uit te spreken roep je het onheil o ... Lees verder »

30 maart 2012 Team

Met regelmaat probeer ik uiting te geven aan de enorme waardering voor de mensen die voor mij werken en aan mijn verwondering over wat ze allemaal klaarspelen. Ik werk me een ongeluk maar dat doe ik bepaald niet alleen, de enorme prestaties en inspirerende resultaten worden met een geweldig team behaald. Ik voel me wel eens schuldig want ze lopen allemaal mijn dromen achterna, maar omdat we zo nauw samenwerken is het soms vaag wiens dromen het nu eigenlijk zijn.Komende maand hebben we w ... Lees verder »

30 maart 2012 Wat ik zeggen wilde

Onlangs was ik voor een bliksembezoek in Cape Town, Zuid-Afrika, om een lezing te geven. Ik zou daar een week naartoe gaan maar kon door omstandigheden maar een dag. Tijdens de lezing werden er bordjes omhoog gestoken dat het zo wel welletjes was. Ik besloot het deel aan het eind, waar ik toch al aan twijfelde, te skippen. Dat had ik niet moeten doen want nu nog steeds heb ik het idee dat ik mijn ei niet kwijt ben.De hele lezing ging over mijn en ons chaotische en organische bestaan waa ... Lees verder »

25 februari 2012 Geen crisis op Strijp-R

Laatst bedacht ik me dat er maar weinig veranderd is sinds het paasontbijt in 1993 toen Jeanine het uitproestte, haar eten over mijn tekening, omdat ik vertelde dat ik een reclamecampagne ging beginnen. Een reclamecampagne terwijl we bijna elke dag bij haar ouders gingen eten vanwege geld- en tijdgebrek. Ik verdiende toen geloof ik min één gulden per uur. Ik was namelijk op het idee gekomen dat de woonbladen, die toen als bosjes uit de grond schoten, een probleem hadden; ze hadden geen vullin ... Lees verder »

Lezing door Paul Smith op 26 januari 2012 - geen plaatsen meer beschikbaar

Al een tijd spelen we met de gedachte een lezingencyclus op te zetten waarin de creatieve ondernemer vertelt. Je zou kunnen stellen dat het in het hol van de leeuw is want de combinatie van creativiteit en ondernemerschap tiert weelderig in ons pand. Bovendien lijkt het thema in de hectische tijden waarin we ons bevinden actueler dan ooit. De bedrijven die het nog goed doen worden toch vooral gestuurd door creatievelingen met oog en gevoel voor cultuur. Zoals altijd in tijden van verwarring h ... Lees verder »

13 januari 2012 Stallampen voor Marc Mulders

Vrijwel direct nadat Marc Mulder zijn atelier in gebruik nam liet hij de zojuist aangebrachte gloednieuwe TL-verlichting weer verwijderden. Iets wat continu een doorn in het oog is kan niet opeens acceptabel worden omdat het licht geeft, nog afgezien van het feit dat de kleur van het licht ook te wensen overliet. Het is net als bij kunststof kozijnen, je hoeft ze niet te onderhouden maar ze zijn van meet af aan lelijk. Overigens verwacht ik dat er best een keer een kozijn zal komen dat er gew ... Lees verder »

17 januari 2012 Een doorn in het oog

Elke keer als ik in de showroom loop en de lampen zie aanstaan doet het pijn. In allerijl en zonder geld hebben we een jaar geleden de nieuwe showroom, die overigens voorlopig nog niet helemaal af is, met energieslurpende halogeenlampen uit de oude showroom van licht voorzien. Veel te weinig lampen want de nieuw showroom is veel groter dus er blijven op spannende wijze talloze plekken onderbelicht, heel zuinig dus. Het energieverlies is bij lange na niet voldoende om de showroom mee te verwar ... Lees verder »

13 januari 2012 Wehkamp.vs

Op het plankje rechts onder het bord van mijn tekentafel liggen de schetsen voor de volgende serie meubelen die ik voor Wehkamp.nl heb bedacht. Klaar om definitief getekend te worden. Vlak voor de kerst kwam de eerste voorraad van de tafels en stoelen binnen die we tijdens de DDW hebben gepresenteerd. Het feit dat ik voor Wehkamp een basiscollectie ontworpen heb heeft tot nogal wat gefronste wenkbrauwen geleid. Gelukkig hebben de producten een hoop stof doen opwaaien maar dan wel in positieve zi ... Lees verder »

1 januari 2012 Psychischevoorwelondernemenincrisistijdbonus

“een psychische bonus voor wel ondernemen in crisistijd” dusTot groot ongenoegen van velen in het bedrijf was ik wat te vrijsprakig over de, voor mij, teleurstellende bezoekersaantallen van de galerie openingen en velen buiten het bedrijf vatten mijn openhartigheid met betrekking tot de grootste uitdagingen tot nu toe op ons ondernemerspad op alsof ons einde naderde. Voor mij was het logisch dat het nieuwe pand, een megalomaan project, ons in moeilijke tijden zou brengen. Ik zag ... Lees verder »

28 december 2011 Youp en De Jeugd van Tegenwoordig

Woensdagavond was ik in Haarlem om de oudejaarsconference-try-out van Youp van ’t Hek te zien, deze keer mét decor. In Haarlem komen had nogal wat voeten in de aarde. Door files, een verkeerd adres en allerlei ander gedoe kwam er maar weinig van mijn voornemen om met het Hekwerk team te bespreken waar ik tijdens de voorstelling op moest letten. De show, die ik nu voor de derde keer zag, was weer net als altijd heel anders maar vooral ook weer veel beter geworden en het decor bood dankzij de l ... Lees verder »

25 december 2011 Kerst

Het zal niemand, die zo nu en dan onze website bezoekt of de nieuwe rubriek volgt, ontgaan zijn dat er het laatste jaar behoorlijk wat veranderd is in ons leven. Nu met kerst werd ik wat dat betreft toch wel heel hardhandig met mijn neus op de feiten gedrukt. Naast ontwerper, producent en distributeur ben ik (we) inmiddels ook horecaondernemer en middenstander geworden. En als het dan kerst wordt moet er versierd worden. We zijn nu een jaar verder en om me heen lijkt iedereen wat meer tijd te ... Lees verder »

1 december Teleurstelling en opsteker

Afgelopen zondag hadden we de opening van de tentoonstelling van Jan van der Ploeg. Misschien wel de mooiste tot op heden. Meer dan 4500 uitnodigingen hebben we per e-mail verstuurd en er kwamen nog geen 50 mensen op af. Gelukkig blijken familie en vrienden iets betrouwbaarder, maar goed, het bleef een teleurstellende score. Een vergelijkbare teleurstelling hadden we ooit in 2006, toen we ons boek uitgaven. Wij dachten dat, als we eenmaal een boek hadden gemaakt en ongeveer 500 unieke b ... Lees verder »

25 oktober 2011 Boekje Het Pand

Dit is een tekst met een dubbele bodem, want door deze tekst te schrijven probeer ik het boekje dat ik heb geschreven aan te prijzen. Dus als de tekst slecht is heeft niemand meer trek om het boekje te lezen. Je zou zeggen, vraag dan iemand anders om over je boekje te schrijven, maar dat is geen optie want op onze site schrijf ik alle stukjes zelf. Eigenlijk is dat ook de kern van het bedrijf; we doen alles zelf. En het boekje gaat erover hoe dat van kwaad naar erger ging. Hoe we steeds meer ... Lees verder »

16 oktober 2011 Kröller-Müller stoel

Steeds kwam het er niet van. De drie stoelen die we voor de kiosk voor het Kröller-Müller Museum maakten kregen geen vervolg. Regelmatig kregen we het verzoek of we de stoelen, die net als het huisje van afvalplaatmateriaal gemaakt werden, in productie wilden nemen. De vorm en constructie van de stoel zijn sterk bepaald door het materiaal, de stoel lijkt zo uit een stripverhaal te komen. Een beetje een gekke stoel dus waarvan sommigen vinden dat het mijn mooiste stoel tot nu toe is. Soms spaa ... Lees verder »

12 oktober 2011 Presentatie Judd / van der Ploeg

Het werk van Donald Judd behoeft voor velen geen uitleg, maar dat wij de beschikking hebben over vijf van zijn meubelen en dat we vanaf heden de mogelijkheid hebben deze aan te bieden, is best bijzonder. Niet minder bijzonder was de muurschildering van Jan van der Ploeg, die onlangs in de galerie te bewonderen viel. Maar muurschilderingen verdwijnen en met pijn in het hart hebben we dit hoogtepunt achter ons en een laag latex gelaten. Jan van der Ploeg leeft gelukkig nog en heeft nu een archi ... Lees verder »

12 oktober 2011 Wehkamp.nl

Het is alweer even geleden dat Wehkamp.nl bij me op bezoek was om de mogelijkheid te bespreken om een basis collectie door mij te laten ontwerpen. De directe aanleiding hiervoor waren de manden en vazen die ik voor Fair Trade Original had ontworpen die op dat moment ook in hun internetwinkel te koop kwamen. Bij Wehkamp.nl praten ze over hun internetwinkel alsof het een fysieke winkel is. En het is de bedoeling dat een bezoeker dat ook zo voelt. Een fictieve wereld waar je echte producten kan ... Lees verder »

13 oktober 2011 DDW 2011

Natuurlijk lukt er weer van alles niet en laten we niet zien wat we echt voor ogen hadden, maar meer dan tijdens deze tiende editie van de Dutch Design Week is er bij ons nog nooit te zien en te doen geweest. Alleen al het feit dat we een fantastische expositie van Atelier van Lieshout in de galerie hebben. Niet met meubels of toegepaste kunst, maar met echte beelden en tekeningen, om een beetje tegenwicht aan al het design te bieden. Joep komt op zaterdag 22 oktober ook nog een lezing geven ... Lees verder »

3 september 2011 Expostitie Atelier van Lieshout

Een aantal weken geleden dacht ik dat de volgende fase van de verhuizing was aangebroken. Mijn kantoor moest opgeruimd en opgeleukt worden. We hebben een enorme vitrinewand gemaakt waarin ik de gevolgen van mijn verzameldrift kwijt kan. Ook heb ik hier een aantal tekeningen en schilderijtjes, voornamelijk oude rommel, in hele sjieke gipsen barokke lijstjes en een tekening van Joep van Liesh ... Lees verder »

3 t/m 11 September Huttenfestival De Vlek

In de spoorzone in Tilburg komt een huttenfestival; een uit de hand gelopen hersenspinsel van Studio Boot en consorten. Toen het plan nog volstrekt onmogelijk leek, was het schijnbaar ongevaarlijk om voorzichtig mee te doen. Maar ja, wie A zegt moet ook B zeggen; het huttenfestival gaat door en wij moeten dus aan de slag met een vrij bijzonder budget. Een restaurant maken voor 70 personen en nog een aantal praktische wensen die ingevuld moeten worden. Omdat zowat alles te duur zal zijn, heb i ... Lees verder »

19 Augustus 2011 Van Abbemuseum

De samenwerking zoals we die met het van Abbe zijn aangegaan begint op allerlei manieren tot uiting te komen. We hebben bij ons in de galerie een vitrine staan met werken uit de collectie van het van Abbe, samen lezingen gegeven, proberen exposities en activiteiten op elkaar af te stemmen en op te starten en nu zijn we heel hard aan het werk om in de toren van het van Abbe onze eigen toren te maken. Een soort tientallen meters hoge blokkendoos  als drager voor de kunst van verschillende verza ... Lees verder »

11 Augustus 2011 Parade kinder afval timmerhuisje en kiosk

Al een hele poos wilde ik een platte kar bij het restaurant zetten waar kinderen naar hartelust een hut kunnen timmeren van het afval dat bij ons uit de werkplaats komt. Een platte kar is geloof ik een typisch Brabants fenomeen; op zo’n boeren aanhanger maak je een ronde door het dorp als je kampioen bent geworden of worden de bouwsels voor de carnavalsoptocht gemaakt. Het probleem waar je dan tegenaan loopt is dat je alleen een hut krijgt als je er zelf continu bij staat. Als oplossing heb i ... Lees verder »

11 t/m 14 augustus De Parade van de Idee

We doen het al enige tijd met de Parade. Een enorme tent, barren, tafels, schaarliftbiertafels, uitzichtposten, tekeningetjes, enorme tafels en zoveel meer hebben we gerealiseerd. Dus nu we de ruimte hebben was de vraag niet zo gek om het andersom ook een keer te doen; de parade uitnodigen om bij ons op bezoek te komen. En net als bij zoveel andere recente losse flodder ideeën blijkt iedereen eigenlijk best enthousiast en ondanks dat er nog de nodige hobbels genomen moeten worden doen we het ... Lees verder »

Vanaf 8 Juli veel te zien

Voor diegenen die niet in de gelegenheid waren om naar de Saloni in Milaan en naar Design Miami in Basel te gaan, presenteren we de objecten die we daar hebben laten zien ook in eigen huis. Zoals altijd hadden we de lat voor deze belangrijke gebeurtenissen wat te hoog liggen waardoor het één en ander niet klaar was. Dus er zijn zelfs objecten te zien die vers van de pers zijn als het niet weer op het laatste nippertje verkeerd gaat. Daarnaast heeft Hans Lensvelt een aantal van mijn gees ... Lees verder »

18 juni 2011 Art Basel

In Basel zijn de stands zo duur  en willen de klanten zulke exclusiviteit dat de producten ook duur moeten zijn. Een ander kleurtje of  pootje en vervolgens zeggen dat het een beperkte oplage is maakt het mogelijk om de noodzakelijke hogere prijs te vragen. Merkwaardig systeem is dat;  de hoge prijzen voor de stands, de behoefte aan exclusiviteit en de daarbij behorende hoge prijzen voor de producten creëren op die wijze een soort nep exclusiviteit waar iedereen zich prima bij voelt en waar e ... Lees verder »

16 juni 2011 Piet Hein Eek gaat 'twitteren'

Geheel tegen mijn principe in heb ik aan zo ongeveer iedereen die maar een beetje verstand heeft raad gevraagd; moeten we gaan twitteren of niet? En wat gaan we dan twitteren? Het eerste wat in me opkomt zijn alle mislukkingen en die zijn er genoeg. Of dat het eten in ons restaurant zo lekker is. Of dat de wereld gek en laf  is omdat schaarste geen inflatie is en we dus gewoon moeten minderen in plaats van te proberen door renteverhogingen onze vermeende luxe in stand te houden. Of om te zegg ... Lees verder »

Design Miami / Basel 14 t/m 18 juni

Als ik ergens een hekel aan heb dan is het wel ontwerpen verkopen alsof het kunst is. Niet omdat sommige ontwerpen niet die waardering verdienen maar omdat er juist in die categorie een hoop mislukkingen onder het mom van uniciteit voor veel geld verkocht worden. En dat is nu precies het terrein waarop je je begeeft als je zou deelnemen aan Design Miami /Art Basel. Dus daar gaan we niet naar ... Lees verder »

6 juni 2011 Gewonnen

Eindelijk weer een prijs. De eerste keer dat ik een prijs heb gewonnen was voor de sloophouten kasten in 1990. Daarna heb ik de meest uiteenlopende ontwerpen in allerlei verschillende materialen gemaakt maar nooit meer viel mij de eer van een prijs te beurt. Er was nep sloophout voor nodig om er weer één op te strijken. Nu niet in Utrecht maar in New York, het centrum van de wereld. Enige progressie hebben we dus toch wel geboekt. Nu zou ik uit mezelf dit soort zaken niet aan de grote klok ha ... Lees verder »

16 mei 2011 Geen nieuws uit Mavaleix

De wereld staat op zijn kop in het algemeen en voor ons in het bijzonder. Het is crisis dus blijft men roerloos stilzitten “je wordt immers geschoren”. Maar wij dus niet; midden in de crisis begonnen aan de grootste klus uit ons leven, een enorm pand gekocht, verbouwd en betrokken. Als je het red kan je je later beroepen op een andere economische wet namelijk dat je anticyclisch moet denken en handelen. Juist in dit soort tijden wordt het verschil gemaakt, kan je een voorsprong nemen of dat d ... Lees verder »

25 april 2011 De wereld van Tom Claassen

Een beetje lastig is het wel zo’n expositie regelen. Hebben we uiteindelijk een datum voor de opening vastgesteld, 1 mei, en het werk geselecteerd, zijn de houten mannen verkocht. Zullen we ze dan toch maar zelf maken? Maar hoeveel dan? Zijn antwoord is 2 trams. Communiceren met Tom Claassen is al even bijzonder als zijn werk. Het lijkt uit een andere wereld. Gelukkig maar want onze “gewone” wereld vertoond hier en daar toch wat barstjes. ... Lees verder »

20 april 2011 Presentatie Rossana Orlandi Milaan

Klik hier om de PDF van alle gepresenteerde producten te downloaden ... Lees verder »

17 februari 2011 Het Dak

Als het heel erg druk is valt er heel veel “nieuws” te vertellen maar ontbreekt het juist aan tijd dit nieuws te schrijven. Wat een tijd geleden zeker nieuws was komt nu als mosterd na de maaltijd. We hebben het dus ongelooflijk druk met de ontwikkelingen rondom ons pand. Dit heeft er indirect toe geleid dat ik door Hans Woerlee eigenaar van PFC2 (een ontwikkelaar) gevraagd ben om mee te denken over een project in de houthavens in Amsterdam. Een enorm project waar tientallen duizenden vierkan ... Lees verder »

16 februari 2011 Alliantie Geusebroek

Mislukt en toch gelukt. Eerder realiseerden we voor ons doen grote projecten voor Peter Geusebroek (architect) en de Alliantie (ontwikkelaar). Elke keer maakten we deuren of hele voorportalen voor de gebouwen. Deze opdracht werd in een zeer vroeg stadium gegeven, het oude gebouw dat moest wijken voor de nieuwbouw stond nog overeind. Oorspronkelijk wilden we oude elementen uit het slooppand halen en weer toepassen in de nieuwbouw. Het plan was gevels van de oudbouw zowel voor als tijden ... Lees verder »

15 februari 2011 Eerste concert door Storioni Trio

Op zondag 20 februari speelt het Storioni Trio tussen de Nieuwe beelden van Guido Geelen. We gaan de reeks concerten van start met een te goed trio tussen te goede kunst. Te goed voor ons omdat we deze muzikanten en kunstenaars zonder de samenwerkingen met Stephan Brekelmans en Menno Doornbos nooit bij elkaar hadden kunnen brengen. Het is een privilege om aan zoveel kwaliteit de ruimte te bieden en daarbij ook nog gasten te mogen ontvangen. Een samengaan van muziek, kunst, vormgeving en eten, ... Lees verder »

24 januari 2011 Opening galerie

Afgelopen zondag was de opening van de eerste tentoonstelling. Op de bovenste verdieping van het menggebouw het werk van Guido Geelen, oogverblindend mooi, en daaronder de tentoonstelling “de proloog”  waarin te zien is wat er de komende tijd allemaal te verwachten is. We hebben nu wel een probleem; hoe gaan we dat de volgende keer evenaren? Gelukkig hebben we 3 maanden de tijd om daar aan te werken en is er voor het  publiek de tijd om de tentoonstelling te komen bekijken.  De opening ... Lees verder »

20 januari 2011 Eerste kunst tentoonstelling

Guido Geelen bijt de spits af. Nieuwe beelden nemen de bovenste verdiepingen over van wat ooit het menggebouw was. Waar de grondstoffen voor de keramiek fabriek van Philips werden opgeslagen en naar beneden gepompt komen nu beelden te staan. Beelden van keramiek; doorsneden en geperforeerde mensfiguren gedragen door messing vitrines of door de vlinders die in de minuscule gaatjes zijn geprikt? Alweer een hele tijd geleden was het eerste beeld bijna af en zelfs toen was een oogopslag bij het v ... Lees verder »

20 november 2010 Oogenlust

Oogenlust (Marcel van Dijk)Van de week was Marcel van Oogenlust bij ons op bezoek. Hij is met ons het avontuur in het pand aangegaan en heeft sinds de opening steeds gezorgd dat er de meest bijzondere groen presentaties zijn geweest. We waren een beetje van gedachten aan het wisselen over hoe het allemaal gaat. Ik vertelde dat er langzaam maar zeker meer mensen kwamen en hij vertelde dat hij (stiekem) een paar keer was geweest en dat er soms geen klant te bekennen viel. Nu ben ik altij ... Lees verder »

22 november 2010 Korst van der Hoeff

Antiek is uit. Ik ging voor het eerst naar de veiling van Korst van der Hoeff in Den Bosch om daar Delfts blauw en aardewerk voor in de winkel te kopen. Het was een hele ontdekking om ouderwets in een zaaltje te zitten en met een nummer in de hand bieden. Heel spannend maar desondanks in een ongedwongen sfeertje. Na twee veilingen waren we eigenlijk al geslaagd en hadden we behoorlijk veel delfts blauw, aardewerk en bijvangst. Maar wat op was gevallen is dat antiek niet in is. De meest ... Lees verder »

20 november 2010 Tom Dixon

Wij vertegenwoordigen Tom Dixon en hij vertegenwoordigt ons.Tijdens 100% design opende Tom zijn deuren in Portobello Dock, een oude vuilverwerkingsfabriek in London waar lange tijd de Virgin studio’s gehuisvest waren. Een maand later opende wij onze deuren in een oude keramiek fabriek waar Philips keramische onderdelen maakte. En dat is niet de enige overeenkomst tussen ons beiden, hij gebruikt zijn naam als merknaam (toch al heel lang geleden voor gekozen) en hij ontwerpt net als ik ... Lees verder »

18 november 2010 Opening!!

We zijn toch echt wel wat gewend, maar dit was echt spannend, onmogelijk tot op het laatste moment. Open gaan tijdens de design week voor het publiek was een doel waar niet aan getornd mocht worden. Uiteindelijk hebben we alleen het publieke deel toonbaar gemaakt. In alle andere gebieden in het pand leek het of er net een oorlog had gewoed. Dat was ook ... Lees verder »

16 november 2010 Opening restaurant

Dat het restaurant de eerste dag van de designweek open ging mag een klein wonder heten,alhoewel het voelde als een groot wonder. De eerste dagen nadat het storm had gelopen werd het rond vijf uur steeds rustiger, maar na een dag of drie werd het restaurant een bestemming en kwamen ... Lees verder »

15 november 2010 Opening winkel

We hebben dus een winkel en in een winkel horen spullen. Spullen bij elkaar brengen valt helemaal niet mee, vooral niet als je  graag alleen maar spullen wilt waar je zelf een beetje enthousiast over bent. Het is nog best gelukt. Vooral door  het niet te doen zoals het normaal gebeurt. ... Lees verder »

13 november 2010 Het Pand

Toen ik voor het eerst door het pand liep kon je geen hand voor ogen zien. Het was er donker, de ramen waren dicht geschilderd met afbladderende verf, schijnbaar willekeurig waren er wanden geplaatst en systeemplafonds opgehangen. Maar de contouren van het pand daagden binnen enkele minuten; een grote werkplaats in het hart van het pand met daar omheen op de eerste verdieping een showroom. Het pand van onze dromen. Waar je ook bent, je hebt zicht op waar de producten bedacht, gemaakt, ... Lees verder »

7 november 2010 Tentoonstellingsruimte Menno Doornbos

Opening De tentoonstellingsruimte / Menno DoornbosGelukkig hadden we bedacht dat het zinloos zou zijn tijdens de opening van het pand met een heuse tentoonstelling van start te gaan. Eigenlijk dachten we in December van start te gaan met de eerste echte tentoonstelling maar ook dat hebben we uitgesteld.Het wordt januari, dan hebben we wat meer tijd om de ruimtes helemaal klaa ... Lees verder »

23 oktober 2010 Sprookjes nv van Leo Coolen

Sprookjes nv / Leo CoolenMet Leo hebben we goede afspraken gemaakt. We zouden de ruimte vrij rustig, bijna museaal,inrichten zodat zijn drang naar massale idiotie in enorme vitrines de ruimte zou krijgen. Dat streven is jammerlijk mislukt. De vrachtwagens en bussen bleven af en aan rijden en de ruimte vulde zich  met de meest bijzonder objecten en spullen. Het valt ook n ... Lees verder »

14 oktober 2010 Verpest door Job

Job en ik kennen elkaar nog van onze eerste locatie in de Sluisstraat. Sarah, de hond die bij de huur die we niet betaalde inbegrepen was had een pest hekel aan Job òf Job was bang voor de hond. In elk geval was het elke morgen een heel gedoe om zonder kleerscheuren aan de slag te gaan. Wij werkten ons in de werkplaats een ongeluk en Job zat met Hugo op hun kantoor. Toen ging het all ... Lees verder »

6 oktober 2010 Hogere Hotelschool Maastricht

Samen met een heel aantal ander ontwerpers werd ik gevraagd 4 kamers in te richten voor de Hogere Hotelschool in Maastricht. Een school, dus moest of mocht het experimenteel zijn voor de leerlingen en de gasten die als proefkonijn fungeren. Vanmiddag was ik i ... Lees verder »

1 oktober 2010 Opening nieuwe pand

Momenteel vragen meer en meer mensen hoe het allemaal gaat. Dit komt omdat we met een project bezig zijn dat bijna onmogelijk is maar waar we inmiddels wel zeker van zijn dat het gaat lukken. De vraag is alleen hoeveel er op 23 oktober, de dag van de opening van de Dutch Design Week, af zal zijn? Zijn de showroom en de winkel ingericht? Zitten we al op kantoor? d ... Lees verder »

Puzzelen

Eenvoud siert de mens en levert vaak mooie en eenvoudige producten op, die veelal ook nog betaalbaar zijn. Eenvoud was noodzakelijk toen ik de presentatie voor de Design Academy bedacht ... Lees verder »

Glasblazen

... Lees verder »

Wereldtentoonstelling

John Kormeling vroeg ons een ruimte in te richten voor de Wereldtentoonstelling in Shanghai. Deze ruimte kreeg als thema ‘’Green’’ (groen), omdat ongeveer alles gerecycled is. De wanden groen, t ... Lees verder »

Hans Liberg en Thomas Mayer

Toen Hans Liberg mij een mailtje stuurde of het in orde was als Thomas Mayer, zijn vaste fotograaf, mij zou benaderen met de vraag of hij de foto’s van ons huisje ... Lees verder »

Opsporing verzocht

Een beetje vreemd bericht, maar wij zi ... Lees verder »

PDF Salone 2010

Klik hier om het PDF te downloaden ... Lees verder »

Nieuwsbrief op de valreep (opsommingen)

... Lees verder »

Designweek Japan 2009

Omdat het crisis is en Cïbone, de winkel die ons presenteert in Tokio (Japan), weer geïnvesteerd heeft in een grote presentatie vond ik het toch op zijn plaats om af te reizen. Een van de redenen niet om naar dergelijke evenementen te gaan is dat de presentatie meestal samen valt met een groot evenement. Naast je eigen werk is dat van alle andere ontwerpers ter wereld ook te zien. De journalisten, waar je deels voor komt, hebben elke dag het ene na het andere interview, je moet het wel heel g ... Lees verder »

Alles in één week

Presentatie Design AcademyOok d ... Lees verder »

Nieuwe producten - product ontwikkeling

We hebben net een periode achter de rug waarin de waardering voor vormgeving en vormgevers in grote mate bepaald werd door de waardering voor het hebben van ideeën. Iets waarvan je zou denken dat het tot de kerntaken van en ontwerper zou behoren. In de pers, op opleidingen, eigenlijk overal werd er gedaan of het idee op zich reuze belangrijk is. Met als gevolg dat er gedurende een vrij lange periode behoorlijk wat leuke ideeën op de markt zijn verschenen die om een of ander rede geen bestaans ... Lees verder »

Presentatie Fair Trade Original

Zoals al eerder gemeld heb ik een aantal producten ontworpen voor de nieuwe collectie van Fair Trade Original (FTO,nieuwsbrief 08-06-2009). Mij werd gevraagd om aanwezig te zijn bij de presentatie van de nieuwe collectie. Ik wilde dat best doen maar dan wel liefste bij ons, zodat ik niet nog meer hoef te reizen. Bovendien viel de presentatie bijna samen met die van onze eigen collectie en de showroom toch al aan kant gemaakt moest worden.Bij terugkomst uit Vietnam dachten we dat de kera ... Lees verder »

Reis Vietnam voor Fair Trade Originals

Bij aankomst in Ho Chi Minh (Siagon) werden we opgewacht door My, zij begeleid een groot deel van de productie voor FTO in Vietnam en heeft op fantastische wijze 10 dagen lang voor mij en Sophie gezorgd. Sophie is ontwerpster voor FTO en heeft het hele proces begeleid. My vertaalde niet alleen letterlijk onze woorden maar zorgde vooral ook voor de productie begeleiding. Waarbij we ons soms verbaasden over de zorgvuldigheid waarmee alles overgebracht werd. My maakte ons volstrekt duide ... Lees verder »

Arrète, arrète, arrète

Een bouwstop op zijn Frans dit was de tweede of derde al maar na het bezoek van een provincie functionaris vind de burgermeester dat we nu toch echt moeten stoppen. De weg naar de molen is te lang en te slecht de brandweer kan niet makkelijk genoeg in het dal komen en dat is gevaarlijk. Toen de man wegging meende hij nog een heel aantal andere problemen te hebben geconstateerd. Toch dachten we de zomervakantie in het tweede gebouw, de molen, door te kunnen brengen.  Het is dus niet af m ... Lees verder »

Presentatie in eigen huis

Dit jaar wilden we de producten die we in Milaan hebben laten zien zo snel mogelijk terug hebben om in eigen huis te presenteren. Dat is weer niet gelukt, een deel is verkocht en de  rest moest elders gepresenteerd worden. Inmiddels zijn de meeste producten weer binnen of opnieuw gemaakt. De hele showroom is op zijn kop gezet en niet alleen de nieuwste producten maar ook de bestaande collectie is beter dan ooit gepresenteerd.Hopelijk is dit de laatste keer dat we in ons huidige pand presenter ... Lees verder »

Boomstammen tuinhuis

Soms wordt je gevraagd voor iets wat je al lang had willen doen. Een klant mij belde of we geen boomstammen kast bij hem in het weiland wilden zetten. Een kast zo groot dat hij er in kon zitten en schrijven. Ik was direct enthousiast. Het gekke is dat we de afgelopen tijd ineens een aantal vragen hebben gekregen over de boomstammenkast die toch al jaren geleden gemaakt is. De kast is opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam En nu hebben we er één gemaakt als berg stamme ... Lees verder »

Tafel voor Oerol

Een tafel van 130 meter die fungeerd als catwalk, podium en eettafel ineen. Wij werden benaderd door Terts Brinkhof, directeur van het reizend theaterfestival de Parade, met de vraag of dit te maken was. Een leuke uitdaging, maar tijd was er niet echt, het moest echt snel klaar. De bedoeling was dat er een kleine versie, 24 meter, op Oerol zou verschijnen om vervolgens, in de grote variant, doorgestuurd te worden naar New York, Goveners Island, om daar als het hart van het t ... Lees verder »

Salone del Mobile 2009 Milaan

Wat laten we zien in Milaan?   ... Lees verder »

December 2008: Dordogne, nieuwe pand, ontwikkeling producten

Een nieuwsbrief met gevarieerde inhoud, waarin verschillende onderwerpen de revue passeren maar ook om voor het eerst melding te maken van onze inspanningen om een nieuw onderkomen te vinden, van waaruit we de groei kunnen voortzetten en plannen kunnen realiseren.    ... Lees verder »

Graduation design academy oktober 2008

... Lees verder »

De Bakkerswinkel oktober 2008

Een tijdje was het wat rustiger met de opdrachten voor de bakkerswinkels. De naam is inmiddels (bijna) een begrip geworden, er zijn er ook al best een aantal, maar hoe ga je dan verder? De tijd van bezinning was nog niet voorbij of we kregen de één na de andere opdracht van de verschillenden (mede)eigenaren.In de Warmoestraat is er de warmoesmarkt geopend met producten van de boer, deze warmoesmarkt is door een ... Lees verder »

De vakantie huizen in de Dordogne september 2008

September 2008  In de laatste tekst over de vakantiehuizen heb ik nogal overmoedig aangekondigd  dat ze de afgelopen zomer klaar hadden moeten zijn,  dat was dus  niet het geval. Op dit moment wordt het dak op de mo ... Lees verder »

De buitenfauteuil enorm in sloophout uit Indonesië augustus 2008

Het uitbesteden van producten uit onze collectie is tot op heden meestal op een f ... Lees verder »

Nieuwsbrief April 2008

    Deuren voor Bod’or ... Lees verder »

Project Zambia

Van Hugo Timmermans ontvingen we deze foto uit Zambia.De eerste stoelen van Mukwa Originals zijn inmiddels geleverd en hoewel de timmerman zelf nog wat bedenkelijk kijkt, zien ze er prachtig uit! ... Lees verder »

Presentatie

Showroom Komende zaterdag 15 december organiseren we voor het eerst een presentatie van onze nieuwe collectie in eigen huis. Enkele weken geleden hebben we aan onze dealers de nieuwe collectie laten zien. Ter gelegenheid daarvan hebben we de hele showroom op zijn kop gezet. Onze nieuwe producten zijn de eerste drie maanden met een introductiekorting van 10% t ... Lees verder »

De vakantiehuizen in de Dordogne 2007

... Lees verder »

Skelters

Over de skelters is al het een en ander geschreven maar ik kon echt niet onvermeld laten dat we na de eerste nul serie nu een eerste èchte serie van tien hebben gemaakt. Daarvan zijn de eerste zes aan Cïbone onze dealer in Japan verkocht En één aan de Frozen Fountain in Amsterdam. Wij zijn er zo trots op omdat er best wat techniek in zit en dat het concept echt lijkt te gaan wer ... Lees verder »

Positieve tijden

Vaak moet ik op feestjes uitleggen dat de mate waarin je in de belangstelling staat, niet evenredig is met je succes of welvaart. Niet dat we te klagen hebben, maar we zouden onderhand toch echt zeer welgesteld moeten zijn (en dat is maar een heel klein beetje zo) als je naar de publiciteit kijkt. De afgelopen jaren hebben we zelfs een hele zwarte periode achter de rug. Het team groeide en o ... Lees verder »

Presentatie Guido Geelen bij DSM

Met Guido wordt het allemaal steeds gemakkelijker.Hij heeft iets nodig, we praten erover, nemen een besluit en maken het. Dus ook voor de expositie bi ... Lees verder »

L'eclaireur

Tijdens de eerste ontmoeting in Milaan met Armand Hadida werd een mogelijke samenwerking al besproken. Armand is een zeer bijzondere man en de ontmoeting is ons bijgebleven. Nu enkele jaren later is het zover. Onze spullen worden bij L’éclaireur verkocht. De winkels van L’éclaireur zijn een soort mix waarin allerlei producten en stijlen verkocht worden. Het accent ligt op mode maar het gaat om h ... Lees verder »

Stichting Welzijn Edam

Een tijd geleden kwam stichting Welzijn uit Edam (mijn geboorteplaats) naar me toe of ik iets kon betekenen met betrekking tot het interieur van het nieuwe gebouw. Het budget is niet hoog, dus m ... Lees verder »

Beurs Milaan

Voor de derde keer hebben wij ons werk bij Rossana gepresenteerd. Een oase van authenticiteit niet alleen tijdens de beurs maar gewoon het hele jaar door. Niet alleen maar op verkoop gericht ... Lees verder »

Inrichting tentoonstelling Rijksmuseum Twenthe

Tentoonstelling Rijksmuseum Twenthe: het jaar van de 18e eeuw.Zoals het bij het inrichten van een ... Lees verder »

Reis naar het Amazonegebied

Toen het verzoek kwam om voor het Wereld Natuur Fonds naar de Amazone te gaan was ik direct enthousiast. Ik werd gevraa ... Lees verder »

Decor Youp van 't Hek

Een tijd terug werd ik gebeld door Youp of ik het decor voor zijn nieuwe theaterstuk "De schreeuwstorm" wilde ontwerpen. Het was de tweede keer dat ik een decor moest ontwerpen, eerder heb ik voor Johan Simons van Het Zuidelijk Toneel ontwerpen gemaakt. Toen waren het objecten, nu was het een volledig decor. ... Lees verder »

Skelter

Gelukkig heeft Henk Vos voor zijn kleinkinderen een aantal skelters besteld. Dit was aanleiding de skelter definitief uit te werken. Het project, ontstaan uit een lang gekoesterde droom, gecombineerd met een beeld en constructie van een fiets is nu eindelijk uitgewerkt. Op de een of and ... Lees verder »

Nieuwsbrief december 2006

In de afgelopen periode heb ik stad en land afgereisd om het boek en onze producten te presenteren. Amsterdam, Londen, Hamburg en Tokio. Tussendoor nog op vakantie in de Dordogne om van de vorderingen van het huizenproject te genieten. Als je nagaat dat reizen niet mijn grootste voorkeur geniet, was het allemaal best veel.We gebruiken de Woonbeurs altijd om nieuwe producten te introduceren en te zien hoe mensen er op reageren. Dit jaar hebben we veel nieuws laten zien: de "voetballampe ... Lees verder »

Het boek is af!

... Lees verder »

Vakantiehuizenproject Frankrijk

Toen ik vier jaar geleden in de zomer vakantie "Chateau de Mavaleix" bez ... Lees verder »

Afscheid van onze laatste 'huiskamerdealer'

Sjakie heeft kortgeleden samen met de Bakkerswinkel een nieuw pand in de Breestraat in Haarlem betrokken. Het is een soort mini-warenhuis geworden; een winkel waar je een hele poos kunt rondneuzen tussen een bonte verzameling v ... Lees verder »

Reis naar Japan

Eigenlijk wilde ik voorlopig niet meer naar Japan gaan, maar ze stellen het daar enorm op prijs als je komt en doen daar ook alles voor. De eerste twee keer dat ik er was had dat vooral een representatieve functie; veel feestjes en interviews. Nu hebben ze me gevraagd te komen om een fabriek en een traditionele timmerwerk ... Lees verder »

Opening nieuwe Bakkerswinkel!!!

Voor een bezoek of meer informatie:De BakkerswinkelRegulateurshuis 1, bij entree ophaalbrugPolonceaukade 1-21014 DA ... Lees verder »

Boek

... Lees verder »

Presentatie nieuwe producten tijdens de beurs in Milaan

... Lees verder »

Bericht uit Afrika

... Lees verder »

Zambia project

... Lees verder »

Nieuwsbrief

Sissy Boy   Al jaren werken we samen met Michael Smit, de eigenaar van Sissy-Boy. We hebben in het verleden een enorme stalen kast met oude ramen gemaakt voor zijn winkel en later ook het ontwerp voor de verb ... Lees verder »

Nieuws

Inleiding We worstelen nu al tijden met het fenomeen nieuwsbrief. Wat is het doel en het nut ervan? ... Lees verder »

Oxo Woonwinkel Den Bosch

Voor de verkoop van de volledige collectie van Piet Hein Eek (Eek & Ruijgrok vof) kunt u voortaan ook terecht bij onze nieuwe dealer ... Lees verder »

Milaan

Na Japan volgt nu een dealer in Italie, te weten Spazio Rosanna Orlandi in Milaan.De winkel presenteert een deel van de collectie van Eek & Ruijgrok.Vanaf 13 april 2005 kan het publiek terecht op onderstaand adres. ... Lees verder »

Piet Hein Eek ontwerpt voor Karmo

Enige terughoudendheid hebben we altijd betracht bij het aannemen van ontwerpopdrachten voor fabrikanten. Deze keer was het echte ... Lees verder »

Tokio Designers Block

De afgelopen tien jaar hebben we elke vraag uit het buitenland negatief beantwoord. Eerst moesten we zorgen dat we in Nederland de boel op orde hadden(kwaliteit, orderverwerking, etc.) Pas een jaar geleden hebben we vastgesteld dat we eigenlijk wel aan een buitenlands avontuur toe waren. Hier hebben we allerlei ideeën en plannen over. Ook in het buitenland zullen we het Nederlandse concept van een beperkt aantal verkooppunten toepassen. Door de grotere collectie en het vele maatwerk moet er v ... Lees verder »

Skelter

Al jaren geleden ontstond het idee om van dun aluminium fietsjes, fietsen en skelters te maken. Het dunne aluminium, tot een doos gevormd, is stevig, licht en geeft de mogelijkheid technische voorbereidingen te treffen (asgaten, bevestigingen en schuifmechanismen). Inmiddels zijn er een aantal prototypen af, die in de praktijk al getest zijn.Onze doelstelling is een hele collectie samen te stellen met verschillende produkten. Om te beginnen willen we een eerste oplage skelters maken die ... Lees verder »

Tuinmeubilair

Voor de tuinen van Scampston Hall heeft Piet Ouddolf het ontwerp gemaakt. Samen met de opdrachtgever, Sir Charles Legard, hebben we een keuze gemaakt voor dit buitenmeubilair. Het meubilair is op verzoek in een inheemse houtsoort (eiken) uitgevoerd. De modellen zijn enigszins aangepast. ... Lees verder »

 

For more information please send an email to info@pietheineek.nl

Disclaimer